Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Spel på matcher med deltagare under 18 år – 10 st spelbolag riskerar sanktioner

Enligt Dagens Nyheter, som pratat med Spelinspektionen, riskerar tio licensierade spelbolag sanktioner för att ha erbjudit spel på matcher där majoriteten av deltagarna varit under 18 år.

Svenska fotbollförbundet (SvFF) har anmält 18 stycken fall till Spelinspektionen.

– Det här visar att självregleringen från spelbolagens sida inte fungerar, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till DN.

Specialförbundet har under våren gjort stickprovskontroller i U19-serier, där man upptäckt upprepade brott mot förbudet för spelbolag att anordna spel på matcher där majoriteten av spelarna är under 18 år.

Totalt handlar det enligt förbundets egna granskning om nio matcher, där mellan 53–82 procent av spelarna varit minderåriga. Tio licensierade spelbolag har haft spel på matcherna och har anmälts till Spelinspektionen.

– Eftersom det rör sig om stickprovskontroller kan man misstänka att antalet brott mot förbudet är ännu större, men vi har inte resurser för att bevaka och utreda allt, säger Håkan Sjöstrand.

[irp]

Konktrollerar matcher där majoriteten av deltagarna är under 18 år

Katarina Abrahamsson säger till DN att Fotbollförbundets anmälningar utreds. Några spelbolag anför att det handlar om misstag, andra att en laguppställning kan ha ändrats i sista stund.

– Visst, det kan vara svårt att förutse när majoriteten av spelarna är över 18 år, men då måste man som spelbolag fundera på om man ska tillhandahålla spel på de här matcherna, säger Katarina Abrahamsson till DN.

Spelinspektionen har tidigare delat ut dryga böter till bolag som brutit mot reglerna kring bonusar och funktionen spelpaus.

Idrotten väntas vid Riksidrottsmöte i helgen skärpa sina matchfixningsregler. Förslaget som ligger för beslut innebär att förbudet mot att spela på en match eller tävling som man själv deltar i ska utvidgas. Detta förbud ska då gälla även tävling eller match i samma serie.

Läs också: Matchfixningsrådet har sammanträtt för fjärde gången i år

Hela artikeln i DN finns att läsa här: Satsade 26.000 kronor på egna lagets match

Gå till Start