Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Spelinspektionen har beslutat om nya regler för att motverka matchfixning

Den 14 september 2020 beslutade Spelinspektionens styrelse om föreskrifter och allmänna råd i syfte att motverka matchfixning.

Föreskrifterna är ett komplement till de bestämmelser som finns i spellagen och i spelförordningen, beskriver myndigheten.

– Detta är ytterligare ett steg i arbetet med att minimera riskerna för matchfixning och det hot mot idrottens integritet som matchfixningen utgör, säger Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Spelinspektionen.

Begränsning gällande odds på sport

Genom föreskrifterna kommer det tillåtna utbudet på vadhållning att begränsas genom förbud och begränsningar på vadhållning när det gäller:

  • Regelbrott under matcher, tävlingar och turneringar (till exempel utvisningar, straffar och gula kort).
  • Individuella prestationer av spelare som är under 18 år.
  • Fotboll utöver de fyra högsta divisionerna i Sverige eller utomlands, matcher i Svenska cupen  och träningsmatcher annat än för landslagen (U21 och uppåt).

Föreskrifterna avser endast sport som utövas i Sverige

Spelinspektionen skriver i samband med nyheten:

– I och med dessa förbud och begränsningar bedömer Spelinspektionen att det kommer att saknas skäl att påverka utgången av spel på den svenska licensmarknaden inom de berörda områdena.

Man fortsätter:

– Fotboll är en högrisksport när det gäller matchfixning och det finns särskilda risker med låga divisioner. Bevakningen är sämre och utövarna tjänar inte pengar på sitt idrottande.

– Spelinspektionen har därför valt att lägga särskild vikt vid fotbollen och har därmed beaktat de synpunkter som kommit in från remissinstanserna.

Föreskrifterna och de allmänna råden träder i kraft den 1 januari 2021.

Länktips: Föreskrifterna kan läsas i sin helhet här (pdf)

Gå till Start