Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Hambletonian – spelbolag från Norge, Finland och Danmark bjuds in till nordisk spelpool

Den 3 augusti är det dags för den amerikanska storloppsdagen Hambletonian, på travbanan Meadowlands utanför New York. En nyhet för i år är att spelare från de nordiska länderna kan mötas i en gemensam spelpool.

I år spelar kunder hos ATG (Sverige), Norsk Rikstoto (Norge), Veikkaus (Finland) och Derby25 (Danmark) i en gemensam nordisk spelpool.

Bevakningen av Meadowlands i ATG Live startar direkt efter lördagens V75-tävlingar i Rättvik.

Sändningen leds av Fredrik Widman, med trefaldige Hambletonianvinnaren Per K Eriksson som gäst i studion. ATG Live sänds på ATG.se och i egna kanaler hos Comhem och Boxer.

[irp]

Olika uppfattning om vilka som ska få ta del av hästsportens spelpool

Den 4 april i år mottog Konkurrensverket ett klagomål från Branschföreningen för onlinespel (BOS) mot ATG. Klagomålet gällde ATG:s poolsystem, där BOS begär att poolerna ska öppnas upp för fler operatörer än ATG.

– ATG har ett de facto-monopol på hästvadslagning genom sina poolsystem. Det är pooler som byggts upp under fyra decennier av skyddat monopol.

– ATG har öppnat upp dessa pooler för utländska spelbolag, bland dem Norsk Rikstoto, Danske Spil och franska PMU. Men när samma önskemål har framförts från Betsson och Kindred har dörren varit stängd, delgav BOS i sitt yttrande.

– Att från en dominerande ställning behandla spelbolag så olika är ett missbruk och bryter mot konkurrensrätten. Därför har vi lämnat in ett klagomål hos Konkurrensverket med begäran att poolerna på samma villkor öppnas upp för fler.

[irp]

Konkurrensverket hänvisar till den pågående utredningen

I juli presenterade Konkurrensverket sin kommentar på klagan från BOS. Myndigheten menade att utgångspunkten är att ATG har rätt att fritt välja sina handelspartners.

– Det är ett sunt och välbalanserat beslut vi tagit emot från Konkurrensverket. Det råder en hård konkurrens på spelmarknaden och det är självklart att ATG själva ska avgöra vilka vi ingår avtal med, säger Hasse Lord Skarplöth, vd för ATG.

– Konkurrensverket hänvisar också till den pågående utredningen om den framtida finansieringen av hästsporten och påpekar att detta kan resultera i att förutsättningarna för att arrangera spel på hästar förändras, fortsätter han.

I en skrivelse till Spelmarknadsutredningen, daterad 28 juni, poängterar BOS att fler operatörer ska släppas in i de populära spelpoolerna på marknads­mässiga villkor. Man skriver bland annat ”att konkurrensneutraliteten främjas på så sätt att poolerna över­förs till ATG:s ägare Svensk Travsport (ST) och Svensk Galopp (SG)”.

Gå till Start