Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Klart: Nytt avtal mellan staten och hästsporten

Det nuvarande avtalet mellan svenska staten och trav- och galoppsporten har förlängts, det meddelar idag Svensk Travsport. Avtalsperioden gäller från och med den 1 april 2016 till den 31 december 2018.

The Gambler Magazine har tidigare rapporterat om förhandlingarna som i höstas slutade med en ”kortare” förlängning fram till och med aprils slut. Nu meddelar parterna alltså att ett nytt avtal är på plats med start redan den 1 april.

Hans Ljungkvist, ordförande för Svensk Travsport, kommenterade då den relativt korta förlängningen:

– Svensk Travsport har tillsammans med galoppen drivit att i nuvarande osäkra läge på spelmarknaden sluta korta avtal och fått gehör från Finansdepartementet för det. Samtalen om travets och galoppens villkor återupptas därmed i vår.

Nya spelregler kan vara på plats 2019

Civilminister Ardalan Shekarabi har som målsättning att riksdagen ska besluta om att införa ett licenssystem under våren 2018, före riksdagsvalet.

En omreglerad spelmarknad skulle med andra ord kunna sjösättas 2019.

Men även om förutsättningarna är annorlunda nu – än då – är det väl värt att kasta in brasklappen om att beskedet varit liknande i spelpolitiken förr (utan ny spelmarknad).

Nytt avtal, men med uppsägningsrätt

Svensk Travsport är nöjda med det nya avtalet.

– I utredningsdirektivet slås fast att trav- och galoppsporten kommer att bli en del i en omregleringen av spelmarknaden och att allmännyttiga ändamål som till exempel travsporten ska bevaras i så hög utsträckning som möjligt. Det är oerhört viktigt besked för vår del, kommenterar Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist.

Han fortsätter:

– Vi väljer nu att teckna ett längre avtal, men skulle någon särskild händelse avsevärt förändra bilden har vi nu i avtalet skrivit in rätten att med tre månaders varsel säga upp avtalet.

Lästips: Hans Skarplöth om 2015 och framtiden: ”Det kommer hända mycket på 3 år”

Gå till Start