Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

BOS: Inrätta enhet mot matchfixning

BOS lämnade i fredags in en skrivelse till spelutredare Håkan Hallstedt i syfte att ge förslag på hur spelmarknaden kan arbeta mot matchfixning. Föreningens medlemsbolag står för mer än hälften av allt onlinespel i Sverige och vill i det kommande licenssystemet bland annat se en särskild enhet hos Lotteriinspektionen som ansvarar för att undersöka misstänkta matcher.

Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för Onlinespel (BOS), berättar att man stödjer en kriminalisering av matchfixning. Spelbolag blir bedragna varje gång en match är riggad, förklarar han.

– Vid en kriminalisering är det viktigt att rätt åtgärder sätts in. Gör det obligatoriskt för alla licensierade operatörer att rapportera alla misstänkta aktiviteter till Lotteriinspektionen och berörda idrottsorganisationer, utvecklar han.

BOS skriver bland annat:

”Spelbolagen borde ses som en del av lösningen i stället för att felaktigt uppfattas som en del av problemet. Vi vill dela med oss av vårt perspektiv och våra kunskaper och vi vill vara en del av en framtida plattform för bekämpande av matchfixning i Sverige.”

BOS: Det riskerar att flytta spelintresset till oreglerade aktörer

Tidigare i veckan lämnade Riksidrottsförbundet och Svenska Spel in en gemensam skrivelse till spelutredningen. The Gambler Magazine rapporterade om nyheten här.

– Det är helt oacceptabelt att det är möjligt att satsa pengar på svensk division-5-fotboll eller vilket lag som får flest inkast i en halvlek, kommenterade Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet.

Även Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande, har uttryckt sig mindre glad över spelbolag som erbjuder spel på lägre divisioner. I samband med att NordicBet blev huvudsponsor för hockeyligan SHL kommenterade han:

– Dessvärre är NordicBet ett av de bolag som inte erbjuder spel på idrottens förutsättningar genom att till exempel ha spel på division 5-fotboll. Därför utgår jag från att SHL har ställt krav på att NordicBet inte ska erbjuda den typen av spel som en del av samarbetet, sade Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande i samband med att RF tog avstånd från sponsorskapet.

Branschföreningen för Onlinespel är i sin skrivelse bekymrade över frågan om spelutbud på lägre divisioner.

Man skriver bland annat:

”Om en efterfrågad spelform som livebetting och spel i lägre divisioner inte får erbjudas av seriösa spelbolag flyttas spelintresset till spelbolag verksamma utanför regleringen, långt bortom den eftersträvade kommande kontrollen hos svenska regulatorer.”

Hela skrivelsen om förslaget mot matchfixning från BOS finns att läsa här (pdf).

Vill se en särskild enhet dedikerad mot matchfixning

I skrivelsen som lämnas in vill BOS också att statens myndighet ska få en tydligare uppgift att arbeta med frågan.

– Inrätta även en särskild enhet inom Lotteriinspektionen för bearbetning och undersökning av inkomna tips och annan information som väcker misstanke om matchfixning, kommenterar Gustaf Hoffstedt.

Han fortsätter:

– Spelbolagen måste vara en del av lösningen på Sveriges matchfixningsproblem. Spelbolagen vill dela med sig av sina kunskaper och är mycket väl positionerade för att kunna upptäcka misstänkta fall av riggade matcher. Att dra nytta av detta är av intresse för både idrotten och spelbolagen, avslutar Gustaf Hoffstedt.

Gå till Start