Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Idrotten och Svenska Spel lämnar förslag till spellicensutredningen

Svensk idrott och Svenska Spel lämnar idag över ett antal förslag till spellicensutredningen. Förslagen är inriktade på att försvåra för kriminella som hotar och mutar idrottare och lurar spelbolag och dess konsumenter.

– Matchfixing är ett av de största hoten mot idrotten och vi behöver hjälp att röka ut denna farsot, kommenterar Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Han fortsätter:

– Den pågående spellicensutredningen har ett gyllene tillfälle att föreslå en ny spelreglering som försvårar för de kriminella som hotar idrotten och spelbolagens verksamhet. Vårt förslag tar hänsyn till idrottens bästa och underlättar för polis och åklagare.

Det är helt oacceptabelt att det är möjligt att satsa pengar på svensk division-5-fotboll

Antalet matcher misstänkta för matchfixning har de senaste åren ökat. Om ökningen beror på en större granskning eller en mer utbredd “fixningsverksamhet” är dock inte klarlagt.

Enligt förslaget som nu läggs fram beror ökningen på att spelmarknaden har förändrats. Man menar bland annat att det stora spelutbudet gjort det lättare och mer attraktivt för de som vill manipulera svenska matcher.

– Det är helt oacceptabelt att det är möjligt att satsa pengar på svensk division-5-fotboll eller vilket lag som får flest inkast i en halvlek, menar Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet.

Han fortsätter:

– Brottsförebyggande rådet har visat att risken för matchfixing ökar ju lägre ner i serierna spel erbjuds. Inga av matcherna i lägre divisioner filmas, publiken räknas i tiotal och spelarna är amatörer. Vi ser gärna att spelbolag erbjuder spel på fotboll, men det ska ske på våra villkor, avslutar han.

Ett av de kanske allra största problemen med matchfixning som brott är att det visat sig vara svårt att utreda; det är både tidskrävande och komplext.

Spelbolagens har en viktig roll i utredningsarbetet

De polisutredningar som gjort visar att kartläggning av ekonomiska transaktioner mellan spelare och spelbolag är en nyckel för att kunna ta ett brottmål vidare.

– Det är viktigt att spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden hjälper idrotten och polisen att motverka matchfixing genom övervakning, samverkan, informationsdelning och ett ansvarsfullt spelutbud, berättar Lennart Käll, vd Svenska Spel.

– Vadhållning inom ramen för ett licenssystem får inte skada idrotten, avslutar han.

De förslag som läggs fram är undertecknade av Lennart Käll (vd Svenska Spel) Björn Eriksson, (ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna), Karl-Erik Nilsson (ordförande Svenska Fotbollförbundet) och Mats Carlson (ordförande Svenska Basketbollförbundet).

Hela förslaget finns att ladda hem via den här länken (pdf).

Utredningsarbetet leds av Håkan Hallstedt, som ska lämna sitt betänkande till regeringen senast den 31 mars nästa år.

Gå till Start