Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

419 spelare och ledare samt 71 domare i HockeyAllsvenskan har genomfört utbildning i antimatchfixning

När Unibet blev huvudpartner för HockeyAllsvenskan 2019, sjösattes ett program för att motverka matchfixning. Nu har ett viktigt delmål uppnåtts – samtliga 419 spelare och ledare samt 71 domare i HockeyAllsvenskan har genomfört en utbildning i antimatchfixning.

Delmålet innebär att HockeyAllsvenskan tar rygg på Allsvenskan och Superettan i fotboll där alla spelare och ledare har genomgått samma utbildning på initiativ av huvudsponsorn Unibet.

– När Sveriges nya spellag trädde i kraft den 1 januari 2019 skärptes straffen för matchfixning, men det behövs mer än hårdare straff, framförallt omfattande utbildningsinsatser inom Sveriges idrottsföreningar. Allt från spelare och domare till sportchefer och ledare behöver lära sig mer om riskerna med fixade matcher, vilka skyldigheter de har att rapportera misstänkt matchfixning och vart de kan vända sig för att få hjälp och stöd, säger Anders Falk, sponsoransvarig på Unibet.

Öronmärkta pengar i sponsoravtalet

I Unibets sponsoravtal med HockeyAllsvenskan finns öronmärkta medel för att arbeta aktivt med spelansvar och antimatchfixning. Varje klubb har även tillsatt en egen Integrity officer som spelarna ska känna sig trygga med att kontakta om de misstänker någonting.

En Integrity officer har en fördjupad kunskap och fungerar som en länk mellan spelare, klubbar, HockeyAllsvenskan och Unibet. Nu har dessutom samtliga spelare och ledare i HockeyAllsvenskan genomgått en utbildning i spelansvar och antimatchfixning.

Utbildningen är digital och genomförs på hemmaplan.

– Vi är stolta över att ha uppnått hundra procent genomförande av utbildningen. Grunden är att det finns en kunskap om de stora risker som är kopplade till matchfixning, vart man kan vända sig för att få hjälp och vilka skyldigheter man har, säger Linnea Lejonklo, kommunikations- och partneransvarig, HockeyAllsvenskan.

Har en nollvision mot matchfixning

Unibets ägare Kindred har en nollvision mot matchfixning och efterlyste nyligen ett lagligt stöd för att spelbolag, idrottsförbund, polisen och Spelinspektionen ska kunna dela information mellan varandra för att ta krafttag mot uppgjorda matcher.

– Sportens integritet är en otroligt viktig fråga för oss. Som huvudsponsor till både HockeyAllsvenskan och Allsvenskan och Superettan i fotboll, jobbar vi nära ligor, klubbar och spelare för att motverka matchfixning. Men ska vi lyckas eliminera förekomsten av uppgjorda matcher behövs en operativ sambandscentral på Spelmyndigheten samt ett lagligt stöd att dela information mellan idrotten och de licensierade spelbolagen, säger Anders Falk.

Gå till Start