Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Klubbat och klart: Licenssystem införs – så säger spelbranschen

Sveriges riksdag röstade den 7 juni igenom regeringens proposition om en omreglerad spelmarknad. Majoriteten av riksdagspartierna sa ja till förslaget, vilket innebär införande av ett licenssystem.

Lagändringen börjar gälla den 1 januari 2019.

– Alla som bedriver någon typ av verksamhet på den svenska spelmarknaden ska ha en licens. Det ska gälla för spel i Sverige och spel över internet som riktar sig mot den svenska marknaden, sammanfattar Riksdagen i sin processbeskrivning.

Video: Voteringen och beslutet i Riksdagen finns att se här.

Kommunicerat under torsdagen och fredagen

Regeringen

– Det oreglerade spelet har tagit över och spel används i kriminell verksamhet. För 14 år sedan tillsattes den första i raden av spelutredningar. Det är på tiden att vi går från ord till handling och får ordning och reda på den svenska spelmarknaden, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

– Vi förstärker Lotteriinspektionen som blir Spelinspektionen och ger myndigheten fler och vassare verktyg. Olicensierade aktörer ska stängas ute och licenshavare ska bedriva sin verksamhet i enlighet med lagen. Vi ger i dag också ett uppdrag till Statskontoret att följa upp reformen för att snabbt kunna justera lagen om målen med reformen inte uppfylls. Det är av stor vikt att en hållbar finansiering för föreningslivet inte äventyras.

Spelbranschens riksorgansiation (Sper)

− Spers medlemmar har idag tillstånd i Sverige men är ändå måna om att få en ny lagstiftning på plats. Det är avgörande om vi verkligen ska få en fungerande spelmarknad där konsumentens bästa sätts i fokus. Det är en milstolpe som nås idag, säger Jenny Nilzon, vd för Sper.

Branschföreningen för Onlinespel (BOS)

– Äntligen! Vi har kämpat för detta ända sedan vår branschförenings tillkomst 2012, och faktiskt långt dessförinnan också. Det här beslutet är en milstolpe och Sverige kan nu sälla sig till välreglerade marknader som Storbritannien och Danmark, säger Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare i BOS.

– Det är också vår förhoppning att Sverige ska kunna tjäna som inspirationskälla för Norge, Finland och Island. Alla de nordiska ländernas medborgare förtjänar icke-diskriminerande licenssystem och den ordning och reda på spelmarknaden som därmed brukar följa.

Convenience Stores Sweden

– Äntligen! Det här har vi väntat på i tio år, säger Bengt Hedlund, vd i Convenience Stores Sweden, branschorganisation för många spelombud.

– Lagen är också ett utmärkt exempel på hur ett bra samarbete under förberedelserna kan fungera. Alla partier utom V är överens och det har underlättat. Vi tackar alla inblandade, från samarbetet i utredningen där vi själva medverkat, till färdigställandet av propositionen.

Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG)

– Jag vill rikta ett stort tack till alla politiker som visar att det går att fatta bra beslut över partigränserna. Den nya lagen ger ATG nya möjligheter att leverera spännande spelupplevelser på ett schysst och smidigt sätt – som är bra för spelarna, sporten och samhället. ATG kommer fortsätta att vara ett hästspelsbolag, men vi tittar nu på hur vi kan bredda vår produktportfölj inför 2019, säger Hasse Skarplöth, vd ATG.

– Min uppmaning till alla aktörer inom branschen – från spelbolag till mediehus – är att vi nu så snabbt som möjligt börjar följa den nya lagen. Det finns ingen anledning att vänta ytterligare ett halvår. Det vore en tydlig signal till alla i vårt samhälle att vi är redo att ta ansvar.

Svenska Spel

– Det här är en reform som skapar ordning och reda på en marknad där det som sagt tidigare varit vilda västern! Nu kan vi blicka framåt mot en spelmarknad med lika villkor för spelbolagen, ökade intäkter till statskassan, tydliga regler för att skydda kunderna mot överdrivet spelande och möjligheter att sätta matchfixarna bakom lås och bom, och framförallt ett mycket starkare och bättre konsumentskydd, skriver vd Lennart Käll i ett blogginlägg.

Licenssystemet välkomnas av en i stort sett samstämmig bransch. Visst kan vi ha olika uppfattningar om detaljerna, men alla är nöjda med att få lagstiftningen på plats.

Novamedia

– Civilsamhället är avgörande för Sverige. Finansiering från lotterier är avgörande för civilsamhället. Låt oss fortsätta att vara möjliggörare när det gäller lotterier för den ideella sektorn. Ta chansen och låt civilsamhället bli vinnare i omregleringen, säger Anders Årbrandt, vd för Novamedia, som är Postkodlotteriets operatörsbolag

LeoVegas

– Det är ett efterlängtat beslut som kommer skapa en mer hållbar och långsiktig spelmarknad i Sverige. Jag tycker framförallt att det centrala registret är viktigt då det kommer ha en positiv effekt inom ansvarsfullt spelande, som är ett område vi fortsätter att investera i, säger Gustaf Hagman, vd och koncernchef på LeoVegas.

– Vår bedömning är att skatten och licenskraven ökar inträdesbarriärerna för nya aktörer, vilket gynnar oss med en kundupplevelse i världsklass, effektiv organisation och starka varumärken.

Ta del av det slutliga betänkandet här (127 sidor): Omregleringen

Gå till Start