Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Patrik Hofbauer: ”Obegripligt att skuggspel är tillåtet i Sverige”

Det borde inte vara möjligt för licensierade spelbolag att erbjuda vadhållning på andra bolags lotterier. Ändå finns idag ”skuggspel” som åker snålskjuts på kända inarbetade varumärken. Det beskriver Patrik Hofbauer, vd och koncernchef för Svenska Spel.

När den nya spellagen klubbades i riksdagen 2018 tillsattes samtidigt en spelmarknadsutredning för att följa upp effekterna.

Något som Patrik Hofbauer beskriver som ett klokt beslut:

– Jag tror att alla är medvetna om att det ibland uppstår negativa sidoeffekter vid större om- och avregleringar. Ofta handlar det om att oseriösa aktörer ser en öppning som lagstiftaren inte hade förutsett.

– Det betyder inte att omregleringen i sig är dålig, bara att det är oerhört svårt att på förhand förutse alla tänkbara kryphål, kantbollar och avarter, skriver spel-vd:n i företagets blogg.

[irp]

Svenska Spels vd: Skuggspel bör vara förbjudet

Patrik Hofbauer vill särskilt att spelmarknadsutredningen tittar på fenomenet ”skuggspel”.

Skuggspel innebär att någon erbjuder vadhållning, det vill säga odds, på ett annat spelbolags produkter, till exempel ett lotteri.

Kunden (spelaren) kan då tro att denne spelar på till exempel Powerball, Keno eller Lotto, men i själva verket spelar denne på utfallet (och inte själva lotteriet).

– Det är obegripligt att detta får fortgå, beskriver Patrik Hofbauer och fortsätter:

– Jag kan inte komma på någon annan bransch där det är okej att använda konkurrerande bolags produkter som dragplåster för sin egen verksamhet. Skuggspelsbolagen kannibaliserar på kända lotterier utan att själva äga de varumärken som de marknadsför och säljer.

[irp]

”Skuggspelsbolagen åker helt enkelt snålskjuts”

Spelchefen exemplifierar med budskapet ”Sätt in 25 kr och få 100 kr att satsa för på Lotto” som används av ett av de, av Svenska Spel, kallade ”skuggspelsbolagen”.

– Först längre in på sajten blir det, förhoppningsvis, klart för spelaren att det varken handlar om Svenska Spels Lotto eller att man deltar i en vanlig Lotto-dragning utan i ’vadhållning på utfall’.

– Skuggspelsbolagen åker helt enkelt snålskjuts på inarbetade varumärken, menar Svenska Spels vd och koncernchef.

I det danska licenssystemet för spel, som infördes 2012, är vadhållning på lotterier förbjudet för aktörer med kommersiell licens.

– Så bör det självklart vara även i Sverige, avslutar Patrik Hofbauer.

Gå till Start