Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

ATG rapporterar: ”ATG är motorn i den svenska hästnäringen”

”Spelmotorn” i hästnäringen tuffar på, då den positiva trenden för spel på hästar höll i sig under det första halvåret. Det visar ATG:s siffror när bolaget lämnar sin delårsrapport för perioden januari-juni 2018.

– Både brutto- och nettoomsättningen är den högsta i ATG:s historia, säger Lotta Nilsson Viitala, ekonomichef på ATG.

Det svenska spelets omsättning blev drygt 6,6 miljarder kronor, en ökning med 74 miljoner eller 1,1 procent i jämförelse med samma period 2017.

Spelets nettoomsättning blev drygt 2 miljarder kronor, vilket är en tillväxt med 2,1 procent.

– Trots att vi såg att omsättningen bromsade in under juni på grund av sommarvädret och fotbolls-VM så är båda siffrorna de högsta i vår historia för det första halvåret, säger Lotta Nilsson Viitala.

[irp]

Lördagar och söndagar agerar draglok

ATG:s internationella omsättning har ökat under perioden, vilket medför att den totala spelomsättningen växte med 1,7 procent till drygt 7,9 miljarder. De stora poolspelen V75, V86, Grand Slam 75, V5, V4 och V3 fortsätter att locka kunder. Omsättningen för dessa steg med 5,7 procent.

– Det är i huvudsak våra två stora speldagar V75 på lördagar och Grand Slam 75 på söndagar som tillsammans bidrar till tillväxten. Tillväxten är viktig för att vi ska kunna säkerställa utvecklingen för svensk trav- och galoppsport och skapar också en god förutsättning för att ATG ska kunna skaffa sig en stark marknadsposition inför den kommande licensmarknaden 2019, menar Lotta Nilsson Viitala.

Omsättningen för enloppspel (Vinnare, Plats, DD, Tvilling, Top 7 och Trio) sjönk med 7,0 procent.

Nettokostnaderna för de tre första månaderna blev 410 miljoner, vilket är en minskning på 11 procent i jämförelse med samma period förra året.

[irp]

”ATG är motorn i den svenska hästnäringen”

Under det första halvåret 2018 ökade medel till ägarna Svensk Travsport och Svensk Galopp med 15 procent, hela 930 miljoner kronor.

– ATG är motorn i den svenska hästnäringen och hela vårt överskott går tillbaka till hästarna. Under 2018 kommer ATG att dela ut drygt 2 miljarder kronor till trav- och galoppsporten, säger Lotta Nilsson Viitala.

ATG:s resultat efter utdelningen till trav- och galoppsporten är minus 33 miljoner kronor, vilket gör att de balanserade vinstmedlen minskar till 638 miljoner kronor.

[irp]

Drygt en halv miljon registrerade kunder

Antalet aktiva ATG-medlemmar ligger stabilt på drygt 500 000 personer.

Under det första halvåret 2018 delade ATG ut totalt 4,6 miljarder kronor i vinster till kunderna.

– På ATG vill vi engagera både existerande och nya kunder och ge våra kunder spännande spelupplevelser på ett schysst och smidigt sätt, avslutar Lotta Nilsson Viitala.

Se Lotta Nilsson Viitala presentera delårsrapporten här.

Hela rapporten finns att ladda ned här.

ATG i siffror, januari-juni 2018:

  • Svenska spelets omsättning: + 1,1 procent
  • Nettoomsättning: + 2,1 procent
  • Nettokostnader: - 11 procent
  • ATG-medlemmar: + 2 procent
  • Utbetalda vinster (Sverige): 4,6 miljarder kronor
  • Medel till trav- och galoppsporten: 930 miljoner kronor
  • Resultat: - 33 miljoner kronor
  • Balanserade vinstmedel: 638 miljoner kronor
Gå till Start