Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Spelfriheten: 35 procent fler inringda återfall per dag under fotbolls-VM

Spelfrihetens helpline rapporterar om en ökning med 35 procent av antalet inringda återfall per dag under fotbolls-VM. Organisationen lyfter bland annat fram budskap som ”Ingen behöver veta, hos oss spelar du helt anonymt” som extra problematiska.

Enligt Spelfriheten berättar både anhöriga och spelare om hur överhängande skulder gör att tankarna på ”en sista storvinst” som ”ska lösa allt” till slut tar över. Ett stort problem för spelberoende, eller personer som blivit fria sitt beroende, är mängden och utformningen av reklam, menar organisationen.

– Reklamen som matas överallt hjälper inte direkt till. Många tycker även att reklamen riktar sig till spelmissbrukare lite väl mycket ibland. Två citat som körts frekvent under VM är ”Ingen behöver veta, hos oss spelar du helt anonymt” och ”Pengarna på kontot inom 5 minuter”.

[irp]

Vanlig tanke: ”Jag är bra på det här, alla matcher går ju in”

Adam Kirstein Reuterswärd är marknadschef på Spelfriheten. Han tycker uppmaningen om att spela anonymt är särskilt problematisk.

– Min personliga åsikt som spelberoende är att ingen vanlig person har behov av att spela anonymt, så självfallet sticker det i ögonen på mig, men jag måste lära mig leva med reklamen. Det är mitt ansvar att ha rätt verktyg för att kunna bibehålla min spelfrihet, berättar han.

Spelfriheten berättar att man dagligen möter personer som fått återfall under fortbolls-VM och spelat bort hundratusentals kronor.

– Ofta börjar det med spel utan pengar på några matcher i huvudet som stämmer överens med slutresultatet. Med ökat självförtroende och en intalad tanke som: ”Jag är bra på det här, alla matcher går ju in” sitter man helt plötsligt och har fört över pengar och lagt sitt första spel på länge. Sen går det snabbt utför och många börjar spela alla möjliga spel parallellt med att satsa hårt på sina fotbollsmatcher, beskriver Spelfriheten.

[irp]

”Förlusterna blir större, men minnena av dina tidigare vinster finns kvar”

Adam Kirstein Reuterswärd förklarar:

– Du förlorar och börja ta större risker, eftersom du måste vinna igen det du förlorat. Det svänger fruktansvärt snabbt i spelet. Förlusterna blir större, men minnena av dina tidigare vinster finns kvar. Det kan gå att ställa allt tillrätta igen, det kommer vända snart, det måste bara gå berättar Adam Kirstein Reuterswärd.

Spelfriheten har kostnadsfria självhjälpsmöten varje tisdagskväll. Man har även en ”Helpline” som är öppen dygnet runt, sju dagar i veckan. Den besvaras av före detta spelmissbrukare (telefon Helpline: 08-37 43 00).

– Med tanke på den ökade efterfrågan har vi även beslutat att ha öppna intag under sommaren på vår primärbehandling, allt för att kunna dem spelberoende som faktiskt ber om hjälp, en snabb process för att kunna påbörja sina resor mot spelfriheten, avslutar Adam Kirstein Reuterswärd.

Läs också: Folkhälsomyndigheten får utökat uppdrag för att motverka spelmissbruk

Gå till Start