Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Oddsen: Så bli vädret på midsommar

Går det att förutse vädret för midsommar? Spelbolags odds används allt mer för att bedöma chanserna för olika utfall i politiken, till exempel vid riksdagsval, presidentval och inför stundande Brexit-omröstning.

Vad gäller oddsens träffsäkerhet på midsommarvädret låter vi det vara osagt, men enligt spelbolaget Unibet blir årets midsommarfirande förhållandevis vått.

Spelbolaget Unibet har odds på hur midsommarvädret ska bli i 21 svenska städer från norr till söder. I början av förra veckan pekade oddsen på en solig midsommarafton, men nu ser det inte lika ljust ut.

– Just nu pekar oddsen på ett typiskt svenskt midsommarväder, vilket innebär både sol och en och annan regnskur i större delen av landet, säger Jonas Nilsson pressansvarig på Unibet.

SMHI:s meteorolog Lisa Frost är inne på samma spår.

– Enligt den senaste prognosen blir det regn och skurar på de flesta håll i landet, säger hon till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Det är i Östersjölandskapen det ser ljusast ut. Där ser det ut att bli uppehåll och även chans till sol. Öland och Gotland är ju ofta de solsäkraste platserna.

Sedan 1990 har vädret på midsommaraftonen dominerats av relativt svalt väder.

SMHI: “Större sannolikhet för uppehåll vid en kust”

Att vädret ofta skiftar snabbt kring just midsommar beror på att det fortfarande finns en hel del kalluft kvar över norra Ishavet och Grönland.

– Temperaturerna kan därför skifta ordentligt från år till år beroende på var luften kommer ifrån, förklarar SMHI.

I fjol var det norra Sverige som hade det förhållandevis bästa midsommarvädret. I södra delen av landet det däremot regn som dominerade.

– Skurar är ett vanligt fenomen på midsommarafton. Vill man undvika skurarna är det i allmänhet lite större sannolikhet för uppehåll vid en kust, tipsar SMHI.

Oddsen på midsommarvädret uppdateras kontinuerligt fram till midsommarafton.

Just nu är det störst risk för regn i Göteborg och Eskilstuna, medan Visby och Södertälje har bästa solchanserna.

midsommar vader thegamblermag

“Regn” definieras enligt spelbolaget om SMHI uppmäter minst 0,5 mm på midsommaraften.

Gå till Start