Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

RF sjösätter informationssatsning mot matchfixning

Riksidrottsförbundet, Ettanfotboll och Svenska Fotbollförbundet tar gemensamt krafttag i kampen mot matchfixning. Under 2016 kommer samtliga 28 föreningar i herrarnas division 1 norra och södra att besökas och utbildas av Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixning.

– Matchfixing är det största hotet mot hela fotbollens integritet och trovärdighet – ett större hot än dopingproblematiken, det menar Riksidrottsförbundet som tillsammans med svensk fotboll sjösätter en informationssatsning mot matchfixning.

”För att motverka det här (matchfixning) måste vi besöka föreningarna”

Under de senaste åren har det förekommit ett antal misstänkta så kallade ”läggmatcher” i Sverige, matcher som spelats ner till division 3.

– Vi har sett faktiska problem i division 1-serierna och för att motverka det här måste vi besöka föreningarna och informera om vad matchfixing är och vikten av att säga nej, säger Johan Claesson, samordnare mot matchfixing hos Riksidrottsförbundet.

Han fortsätter:

– En annan del är att få spelarna och ledarna att förstå hur viktigt det är att de rapporterar det de känner till.

Satsningen även ett sätt att lyssna

För ett år sedan togs beslut om höjda straff och fler straffbelagda handlingar i det matchfixingreglemente som gäller inom idrotten. Något som kan drabba spelare och ledare hårt om de inte är medvetna om regler och gränsdragningar.

– Informationssatsningen ger oss också en god möjlighet att komma ut på golvet och höra hur vi kan förbättra vårt arbete för att på bästa sätt hjälpa idrottarna att undvika att ge sig in i matchfixing, avslutar Johan Claesson.

Gå till Start