Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Fd. proffset om spelkulturen bland fotbollsspelare

Den före detta Helsingborgsspelaren Mattias Lindström ”kommer ut” och avslöjar sitt tidigare anonyma Twitter-alias, där han bland annat delat med sig av spelförslag. I en intervju med Sportbladet berättar han om hur han – och andra fotbollsspelare – ser på spel.

Mattias Lindström berättar bland annat att det aldrig har upplevt som konstigt att han sysslat med spel samtidigt som han varit elitspelare.

– Det är accepterat att spela i dag, jag har aldrig fått några bekymrade blickar, säger han till Sportbladet.

Han fortsätter:

– Men det har ju aldrig haft någon inverkan på mitt jobb heller. Jag har ju inte suttit med mobilen på bänken och bettat. Och som jag ser på det så verkar betting väldigt sunt bland fotbollsspelare.

Förekommer att man spelar på egna matcher

Spelkulturen bland utövare (fotbollsspelare) var en av de delarna som Brottsförebyggande rådets matchfixningsrapport lyfte som problematiskt.

Man skrev bland annat i sin analys:

– Att det även förekommer att man satsar pengar på egna matcher – något som är förbjudet enligt Svenska Fotbollförbundets regelverk och som brukar lyftas fram som en riskfaktor i diskussioner om matchfixning – framstår i intervjuerna som en självklarhet.

Spelandet är utbrett

Mattias Lindströms största spelfokus har – enligt honom själv – varit serier i länder där han varit aktiv. Det är dock tämligen enkelt att se att han i mitten av augusti föreslog spel på GIF Sundsvall när de mötte Örebro SK samt Qviding hemma mot Eskilsminne, så spel på svenska matcher har (förstås) skett.

Sportbladet: Är det många fotbollsspelare som ”bettar”?

– Det är klart att det är många som spelar, men inte på den nivån som jag spelar.

Sportbladet: Finns det fler i allsvenskan?

– Ja, det gör det. Men det kan jag inte berätta om här.

Hela intervjun med Mattias Lindström finns här: ”Har ju inte suttit på bänken och bettat”

Utdrag från Brottsförebyggande rådets rapport:

”Snacket om vadslagning i omklädningsrum och på spelarbussar har också ”exploderat”, det är de intervjuade personerna i stort sett ense om. I intervjuerna framgår att många idrottare ofta spelar hos olika spelbolag, både på inhemska och utländska matcher.

Idrottsutövarna har ofta bra koll på vilka odds som hade erbjudits på tidigare spelade matcher och känner i vissa fall till de exakta siffrorna på oddsen. Detta tyder på att vadslagning är ett stort intresse och att de idrottare som satsar pengar hos spelbolag är väl medvetna om de summor som insatser kan generera vid vinst. I några intervjuer antyddes även att spelmissbruk förekommer.

Detta utbredda spelintresse skulle möjligen, särskilt i kombination med annan sårbarhet som exempelvis skulder, kunna innebära en risk för att matchfixning uppkommer.

Att det även förekommer att man satsar pengar på egna matcher – något som är förbjudet enligt Svenska Fotbollförbundets regelverk och som brukar lyftas fram som en riskfaktor i diskussioner om matchfixning – framstår i intervjuerna som en självklarhet.

Några av idrottsutövarna säger sig anta att det förekommer, men flera av dem säger sig veta med säkerhet att så är fallet. Det handlar då alltså i första hand om att de lägger insatser på vinst för det egna laget. Någon av idrottsutövarna påstår sig inte ha vetat om att även detta är förbjudet enligt Svenska Fotbollförbundet, men de flesta i våra spelarintervjuer tycks känna till det.

De menar att det dels är så enkelt att spela via någon annan och dels också känns naturligt: ”Alla andra kan ju tjäna pengar på att jag gör en bra match – varför inte jag?” ”Alltså, det där med att man inte får spela på egen match, det är den sämsta idén de någonsin fått!”, utbrister en av idrottsutövarna apropå Svenska Fotbollförbundets regel om spel på egna matcher.

Ytterligare en kontaktyta mot spelmarknaden som belyses i intervjuerna handlar om förfrågningar om stalltips. I princip alla vi intervjuat vittnar om att detta är ganska vanligt förkommande.

Mest tycks det handla om släkt och vänner som spelar och som undrar hur laguppställning och form ser ut, men även om främmande personer som kommer fram i samband med match eller träning eller tar kontakt genom sociala medier.”

Brottsförebyggande rådets rapport: ”Matchfixning – Manipulation av matcher och spelmarknad” (pdf)

Gå till Start