Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Onecoin polisanmäls av Lotteriinspektionen

Kryptovalutan Onecoin spås av en del – främst köpare/säljare – att bli “nya Bitcoin”. Användarna lockas att tjäna enkla pengar genom att värva nya medlemmar – och samtidigt har Finansinspektionen beskrivit företeelsen som “att handla med stenar”. Nu polisanmäler Lotteriinspektionen Onecoin för brott mot lotterilagen.

Den svenska, något taffligt upplagda, sidan för Onecoin beskriver sin produkt:

“Onecoin är inte en kopia av Bitcoin utan en helt ny och förbättrad krypovaluta. Onecoin har en mer avancerad och mer säker algoritm (SCRIPT) och fördelar som att Oncoin valutan är spårbar kontra Bitcoin vilket gör att den lättare blir accepterad av banker och övriga finansinstitut.”

Finansinspektionen var dock redan 2015 måttligt imponerad Onecoins ekosystem.

— Onecoin är inte reglerade i Sverige och det finns inget bakomliggande skydd i värdet av valutan. Man kan säga att det är lika reglerat som om jag genomför en privat affär och betalar med stenar. Bara vi är överens om att stenarna ska ha ett visst värde, berättar Johan Terfelt, rättsavdelningschef på Finansinspektionen till Falköpings Tidning.

Onecoin polisanmält 22 januari 2016

Johan Terfelt fortsätter:

— Deras marknadsföring förpliktar att de kan förklara spårbarheten och det ska man som vanlig konsument akta sig för. Man ska kräva av de som försöker sälja valutan förklarar på vilket sätt och verkligen visar var säkerheten finns.

Lotteriinspektionen meddelade nu i slutet av januari att man polisanmält Onecoin för brott mot lotterilagen.

– Lotteriinspektionen polisanmälde den 22 januari 2016 ansvarig/ansvariga för konceptet OneCoins verksamhet i Sverige för misstänkt brott mot lotterilagen genom anordnande av kedjebrevsspel, informerar myndigheten.

Misstänker kedjebrevsspel

Att investera i så kallade “kryptovalutor” är inte olagligt i sig, men Johan Terfelt tycker det finns ett antal varningssignaler kring Onecoin som man ska uppmärksamma.

— Om jag köper valutan för 10 000 så kanske jag inte får växla tillbaka alla dessa pengar på en gång utan endast i mindre volymer. Under tiden kommer det med största sannolikhet ske kursförändringar och det blir mer som ett lotteri än en säker investering.

Lotteriinspektionen anser att verksamheten bryter mot lotterilagen.

– Vi anser att konceptet för Onecoin bygger på att rekrytera nya deltagare för att öka deltagarnas vinst. Vår helhetsbedömning av verksamheten är att det finns skäl att anta att Onecoin utgör ett kedjebrevsspel eller liknande, skriver Lotteriinspektionen som bakgrund till polisanmälan.

Gå till Start