Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Postkodlotteriet drog vinstlotten – får erbjuda spel i Norge

Postkodlotteriet har beviljats licens i Norge. Processen för att få speltillståndet var något speciellt, då aktörerna först skulle passera en ansökningsprocess – och därefter fick delta i lottdragning. Postkodlotteriet drog den vinnande lotten och kan nu addera Norge till sina övriga fyra marknader.

I mer än 15 år har Novamedia B.V. arbetat för att kunna erbjuda norrmän chansen att vinna tillsammans med sina grannar, samtidigt som pengar genereras till ideella organisationer.

Och under fredagen var Novamedia Norsk Postkodelotteri AS, tillsammans med samarbetspartnerna SOS Barnebyer och WWF, en av vinnarna till en norsk licens.

Licensprocessen avgjordes genom lottdragning.

– Nu ska vi analysera kraven i licensen och göra en plan för den kommande perioden, säger Cecilia Bergendahl, Managing Director för operatörsbolaget Novamedia Sverige AB som driver Svenska Postkodlotteriet.

[irp]

Norge blir femte marknaden

Lotterikonceptet, som har sina rötter från Holland, finns sedan tidigare på hemmamarknaden, i Storbritannien, Tyskland och Sverige. Sammanräknat bedöms man vara världens tredje största givare till välgörande ändamål.

– Att samarbeta med Postkodlotteriet känns tryggt, säger Bente Lier, generalsekreterare på SOS Barnebyer. Vi vet att vi kan räkna med medel till civilsamhället redan det första året.
Postkodlotteriets vision är att världen blir bättre med starka ideella organisationer, och utan dessa är förändring omöjligt.

– Det är glädjande att det äntligen är avgjort och att vi snart kan komma igång i Norge, säger generalsekreterare Nina Jensen på WWF. Tillsammans kan vi göra världen en smula bättre.

[irp]

Beräknas vara igång i slutet av 2018

Enligt Lotteriinspektionens fjolårssiffror har Norsk Tipping omkring 70 procent av den reglerade norska marknaden. Norsk Rikstoto har tolv procent och privata lotteriaktörer, som arbetar på uppdrag av ideella organisationer, har 18 procent.

Den ”privata lotterimarknaden” består bland annat av bingo, spel på fartyg, lotterier, skraplotter och mindre lokala- och regionala lotterier.

Operativt beräknas det norska Postkodlotteriet vara igång under den senare delen av 2018.

Gå till Start