Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Politiker likställer spelmissbruk med alkohol- och narkotikamissbruk

I dag finns det cirka 17 000 personer som har ett spelberoende eller spelmissbruk i Stockholm, skriver Vi i Vasastan. Enligt Arne Edström, Spelberoendes förening i Stockholm, är dock mörkertalet stort. Han anser att landstinget och socialtjänsten måste bestämma vem som ska ha ansvaret för vården.

I dag bollas spelberoende mellan psykiatrin och socialtjänsten.

– Det behövs kostnadsfria behandlingar, enskilda och i grupp. Man borde avsätta och öronmärka pengar från spelomsättningen till detta, säger han till Vi i Vasastan.

Stefan Nilsson från Miljöpartiet har skrivit en motion om behandling för spelberoende. Han vill likställa spelberoendet med substansberoende, vilket skulle göra att kommunen – enligt Stefan – måste ta ansvar.

– Spelmissbruk har likheter med alkohol- och narkotikamissbruk, menar han. Det är dolt från samhället och det är en hemlighet i familjen. I Stockholmsregionen finns ungefär 15 000–20 000 barn som lever i en familj där en förälder har problematik med spelmissbruk. Han anser att kommunen ska ta emot och hjälpa spelberoende och menar att den hjälp som finns att få på landstingets Beroendecentrum inte är tillräcklig.

Läs hela artikeln här.

Gå till Start