Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Sveriges största strafftalang möter Peter Forsberg

I samband med TV-pucken och Junior-VM i Malmö lanserar Svenska Ishockeyförbundet och deras huvudsponsor Svenska Spel en aktivitet med fokus på svenska ishockeytalanger. Åtta strafftalanger, från lika många slutspelsdistrikt, väljs ut av en jury under TV-puckens finalspel. Dessa, samt ett Wild Card som utses separat, gör sedan upp i en strafftävling under JVM – där Sveriges största strafftalang sedan får möta självaste Peter Forsberg i en straffduell inför matchpubliken den 28:e december.

– Straffens betydelse har blivit allt viktigare då varje oavgjord match i SHL, NHL och mästerskap som OS och VM numera alltid måste avgöras, ofta på straffar. Samtidigt har det blivit svårare och svårare att göra mål på straffar eftersom målvakterna blir allt bättre en mot en. Alla unga ishockeyspelare borde träna mer på straffar, säger Peter Forsberg, legendarisk straffläggare och ambassadör för Svenska Spel.

Juryn består av Ulf Lundberg, förbundskapten (U16) och Göran Lindblom assisterande förbundskapten (U16). Göran Lindblom är även en av Hockeyakademins tolv hockeykonsulenter som finns representerade över hela landet för att hjälpa svenska hockeytränare och således också hockeyungdomar att bli ännu bättre.

– Vi jobbar brett med utvecklingen av svensk ungdomshockey och att öva på straffar är en del i helheten som vi ser som viktig att lyfta. Hockeyakademin och de tolv konsulenterna ute i distrikten gör ett fantastiskt jobb som vi den senaste tiden verkligen kan se har gett resultat, se bara på Juniorkronornas framgång de senaste åren, säger Göran Lindblom.

 

Fakta

Hur går talangprojektet till?
1. En spelare per distrikt väljs ut av juryn söndagen den 3:e november. Plus ett Wild Card som väljs ut senare.

2. Talangerna gör upp i en straffduell under förmiddagen den 28:e december – där två tar sig vidare till finalen.

3. Finalen avgörs under den första periodpausen i JVM-matchen mellan Sverige – Finland den 28:e december i Malmö Arena.

4. Vinnaren möter Peter Forsberg i en straffduell i den andra periodpausen i samma match.

5. Sveriges största strafftalang erhåller även en straffskola för sitt lag med Peter Forsberg och hockeykonsulenten från sitt distrikt.

De distriktslag som tagit sig till finalspelet i TV-pucken och därmed är med i urvalsprocessen är: Dalarna, Ångermanland, Västerbotten, Västergötland, Värmland, Östergötland, Småland Röd och Stockholm Syd.

Bakgrund till Sveriges största strafftalang
Svenska Spel satsar på talangutvecklingen inom svensk ishockey genom att sponsra utbildningen av junior- och ungdomstränare runtom i landet. Utbildningen sker med hjälp av tolv utvalda hockeykonsulenter, en i varsitt distrikt, som är en ren produkt ur det samlade talangsatsningsprogrammet Hockeyakademin. Det finns även en utbildningssajt som heter hockeyakademin.se, vars syfte är att samla allt inom utbildning och utveckling av svensk ishockey på ett och samma ställe. Målet är att hockeyakademin.se ska vara det självklara valet när en ledare, spelare eller en förälder vill lära sig mer om ishockey. Genom aktiviteten Sveriges största strafftalang vill Svenska Ishockeyförbundet och Svenska Spel uppmärksamma morgondagens stjärnor och bidra till en ännu bättre utveckling för svensk ungdomshockey.

De tolv hockeykonsulenterna
Hockeykonsulenterna består av utvalda och erfarna hockeytränare med gedigen utbildning och hockeybakgrund. Deras arbete går ut på att utbilda och inspirera junior- och ungdomstränare i hela landet. Tommy Boustedt leder konsulentgruppen. Läs mer här: http://goo.gl/fHZLWa

Junior-VM i ishockey 2013-2014

Mästerskapet äger rum mellan den 26:e december 2013 och 5:e januari 2014 i Malmö. Gruppspelet går i Malmö Isstadion samt Malmö Arena och semifinalerna samt finalen spelas i Malmö Arena. För mer information och spelprogram, läs mer här: http://goo.gl/HlPHLb

Pressinfo Svenska Spel.

Gå till Start