Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Fakta: Vad är ett Robotspel?

Under året har flera diskussioner om så kallat “robotspel” dykt upp. Nedan följer ATG:s egna ord om vad man syftar på i benämningen.

Ett robotspel är när ett dataprogram läser av och analyserar andra spelares gjorda spel och därefter konstruerar spelförslag baserade på rent sannolikhetsutfall. Datorerna analyserar de olika radernas vinstpotential och sedan skjuter de in mängder av spel baserade på den gjorda analysen. Tanken är att robotspelet skall ha många rätta rader vid låga utdelningar och en eller ett par rätta rader vid höga utdelningarna. Under en längre tidsperiod skall robotspelet ge en viss avkastning från spelet som överstiger de gjorda insatserna.

Ett robotspel har följande kännetecken:

  • Spelformerna är V75, V86, V64, V65, V5 och V4
  • Merparten av alla hästar finns med på det totala systemet
  • Många system och kuponger
  • Hög insats

Spel uppfattas inte som ett robotspel om följande nivåer inte överträds:

  • V75, V86, V64 och V65: Upp till 5 procent av de möjliga kombinationerna på systemets ingående markeringar, samt maximalt 50 system på någon given rad.
  • V4 och V5: Upp till 10 procent av de möjliga kombinationerna på systemets ingående markeringar, samt maximalt 50 system på någon given rad.

Ovanstående förutsätter att spelen inte ingår i ett samarbete med andra kunder för att kringgå dessa regler. ATG förbehåller sig rätten att från fall till fall bedöma vad som är ett robotspel.

Vid upptäckt av robotspel varnas först kunden. Vid upprepad överträdelse förverkas kundens insatser och kunden förlorar rätt till vinstutbetalning. ATG har rätt att stänga av kunden och avsluta kundens ATG-konto. Totalt har tre kunder från Sverige samt partners i Finland, USA, Sydafrika och Australien varnats för robotspel sedan reglerna infördes den 15 maj 2013.

Gå till Start