Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Arbetet mot matchfixning intensifieras

Den senaste tiden har flera avslöjanden om försök att manipulera idrottsmatcher visat att så kallad matchfixing är ett växande hot också mot svensk idrott. Med hjälp av Svenska Spel har Riksidrottsförbundet anställt juristen och fotbollsspelaren Johan Claesson för att samordna kampen för en idrott fri från uppgjorda matcher och annat spelfusk.

Riksidrottsförbundet intensifierar nu tillsammans med Svenska Spel arbetet med att motverka spelfusk. Juristen och fotbollsspelaren Johan Claesson har anställts för att samordna insatserna. De kommer bland annat att handla om att tillsammans med specialidrottsförbunden skapa ett tydligare regelverk, upprätta en kanal för idrottsutövare, funktionärer och allmänhet som misstänker spelfusk samt att utbilda såväl aktiva som ledare.

– Att manipulera idrottsresultat, så kallad matchfixing, har förekommit länge. Men problemet har de senaste åren blivit större, som ett resultat av bland annat en internationellt växande både legal och illegal spelmarknad. Flera spelskandaler har avslöjats både på kontinenten och i våra nordiska grannländer. Den senaste tidens avslöjanden visar att Sverige inte är fredat från problemet. Vi är därför glada att kunna knyta Johan Claesson till oss för att samordna arbetet mot matchfixing. Med sin utbildningsbakgrund och sin kunskap om idrottens har han de förutsättningar som behövs för att lyckas med uppgiften, säger Birgitta Ljung.

– Kampen mot manipulation av idrottsresultat och uppgjorda matcher är en högt prioriterad fråga för oss. Som spelarrangör har vi ett ansvar mot våra kunder att spelandet kan ske på ett rättvist och säkert sätt. Vi ska så långt det går också ta ansvar för fair play och idrottens integritet i vårt spelutbud. För att aktivt motverka spelfusk i alla dess former krävs att vi jobbar tillsammans med idrotten och myndigheterna. Vårt samarbete med RF blir en viktig pusselbit i detta, säger Lennart Käll, VD på Svenska Spel.

Johan Claesson är jur kand och avslutar om några veckor sin fotbollskarriär med att i Sirius ta steget upp i Superettan. Han har tidigare spelat i Gefle IF och amerikanska Portland Timbers.

Gå till Start