Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

RF: “Förbjud spel på ungdoms- och amatöridrott”

Riksidrottsförbundet (RF) menar att allmänhetens åsikt måste få genomslag i den nya spelregleringen. Idrottsorganisationen vill även förbjuda spel på ungdoms- och amatöridrott.

Som exempel lyfter man en färsk studie där det bland annat framkommer att 4 procent av svenska folket tycker att det ska erbjudas spel på ungdomars idrottande.

– Det finns en stark opinion emot spel på lägre nivåer där idrottarna är minderåriga. Svenska folket anser inte att spelbolagen skall få bestämma över spelutbudet inom ungdomsidrott, kommenterar undersökningsföretaget Ipsos i materialet (pptx).

Bland respondenterna är 37 procent negativt inställda till spel på idrott (mycket eller ganska negativa).

6 av 10 anser att vadslagning på hög nivå (som till exempel Allsvenskan och landskamper) bör vara möjligt.

Folket: Ej spel på ungdomar

13 procent av allmänheten tycker det bör vara möjligt att spela på fotbollens femte, sjätte och sjunde division och 4% att det ska erbjudas spel på ungdomars idrottande.

– Ungdomar är en särskilt sårbar grupp för matchfixing. Allmänheten är lika övertygade som vi att det borde vara förbjudet att erbjuda spel på ungdomsidrott, säger Johan Claesson samordnare mot matchfixing på Riksidrottsförbundet.

Idag bestämmer spelbolagen över sitt utbud på sportspelsmarknaden. Något allmänheten, enligt Ipsos studie, inte tycker är en bra ordning.

Björn Eriksson: “Rimligt att vi får vara med och bestämma”

Studien visar att endast tre procent tycker att spelbolagen ska få avgöra om de ska erbjuda spel på ungdomsfotboll (där majoriteten av spelarna är under 18 år).

Nio procent tycker att spelbolagen ska få avgöra vilka divisioner de ska få erbjuda spel på.

– Det är vår verksamhet som spelbolagen tjänar pengar på. Då är det rimligt att vi får vara med och bestämma vad som är okej att satsa pengar på, kommenterar Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Han fortsätter:

– Det finns ett utmärkt tillfälle att försvåra för matchfixing när den svenska spelmarknaden nu omregleras. Jag hoppas att regeringens utredare Håkan Hallstedt och politikerna i riksdagen tar chansen nu, för det kommer sannolikt att ta lång tid innan spelregleringen görs om igen, säger Björn Eriksson.

Källa: Ipsos

Lagstiftning gällande matchfixning föreslås

The Gambler Magazine uppmärksammar att spelutredaren ett flertal gånger flaggat för just en “matchfixningslagstiftning” i utredningsmaterialet.

Så även denna vecka till Sveriges Radio:

– Jag kommer att lämna ett förslag gällande spelfusk som skulle täcka in den här situationen, sade Håkan Hallstedt.

Per Carlander, chef för spelsäkerheten på Svenska Spel, välkomnar utredarens initiativ.

– Det tycker vi är fantastiskt. Vi har polisanmält ganska många matcher de senaste åren och ser gärna en bättre lagstiftning på det här området, säger han till SR.

Hela Ipsos undersökning finns att ladda ned här (pptx).

Gå till Start