Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Svensk elitinnebandy utbildas mot uppgjorda matcher

Under säsongen kommer samtliga SSL-föreningar på både dam- och herrsidan få besök av Johan Claesson, Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixning.

Utbildningsturnén är ett led i att motverka uppgjorda matcher och lära idrottare hantera situationer som kan uppstå vid försök till manipulation av matcher.

Till sin hjälp kommer Johan Claesson bland annat ha Svenska Spels utbildningsmaterial.

– Nu har vi i och för sig inte sett några uppgjorda matcher inom innebandyn. Men det är viktigt med förebyggande arbete. Det vi sett inom fotbollen kan lätt smitta till andra idrotter. För innebandyns del gäller det att vara vaksam, säger Johan Claesson.

[irp]

Utbildningsinsatser ska öka kunskapen och kännedomen

Det är Svenska Spel som står bakom satsningen att utbilda klubbarna runtom i landet i matchfixningsfrågor. Tidigare har bland annat föreningarna i fotbollsallsvenskan och Superettan, liksom Svensk Elithandbolls alla dam- och herrlag samt USM-lag fått utbildning.

Svenska Spel finansierar också tjänsten som samordnar arbetet mot matchfixning hos Riksidrottsförbundet.

– Det är väldigt glädjande att vi kan genomföra en utbildningsturné med samtliga klubbar i SSL, både dam- och herrlag. Som partner till Svensk Innebandy och Riksidrottsförbundet är det viktigt för oss att frågan om matchfixning lyfts och att aktiva idrottsutövare får utbildning, säger Dan Korhonen, chef för sportsbetting och Sports Integrity på Svenska Spel.

Han fortsätter:

– Uppgjorda matcher är förödande både för idrotten och för oss som spelbolag. Vi är svensk idrotts största sponsor och vi kommer aldrig att ge upp kampen mot matchfixning

Göran Harnesk, generalsekreterare i Svenska Innebandyförbundet, berättar att frågan är prioriterad av sporten:

– Den här frågan är en angelägenhet för hela idrotten som det är viktigt att vi är med och tar ansvar för. Vi tror oss ha varit förskonade från matchfixning inom innebandyn hittills men fortsatt förebyggande arbete krävs.

– På den här turnén får föreningarna och spelarna ta del i allt ifrån hur man känner till tecken på matchfixning till hur man ska agera om man kommer i kontakt med det, avslutar Göran Harnesk.

Preliminär utbildningsturné (fler klubbar kan komma att läggas till):

  • 26/11 – Örnsköldsvik
  • 27/11 – Dalen (herr och dam)
  • 28/11 – Iksu
  • 6/12 – Rönnby
  • 20/12 – Lindås
  • 20/12 – Göteborg
  • 14/1 – Helsingborg
  • 15/1 – Höllviken
  • 16/1 – Malmö

Tidigare har föreningar som Endre IF, Linköping BK, Jönköping (herr), Mullsjö, Täby, Örebro, Karlstad, Warberg och Pixbo (herr och dam) utbildats.

Gå till Start