Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Proffsets tre bästa råd för att bli en bättre spelare: ”Money management är oerhört viktigt”

Att vinna enstaka gånger på spel kan många tacka slumpen för, men att gå vinnande i längden kräver både en plan och disciplin. Ja, och ett stort kunnande samt rikligt med tålamod förstås. The Gambler Magazine tog kontakt med Daniel Olenklint på Överodds.se för att få lite goda råd.

Daniel Olenklint är en av Sveriges mest välbekanta spelare. Han har lång bakgrund i branschen och är sedan 2018 en av dem som delar med sig av speltips på Överodds.se.

[su_note]Den här artikeln är en del av ett samarbete med TR Media.[/su_note]

Överodds.se ägs av TR Media och har ambitionen att erbjuda Sveriges bästa tipsmaterial. På hemsidan och i sociala medier delar man med sig av utförliga analyser och genomarbetade spelrekommendationer.

När sannolikheten överträffar oddsen

Som The Gambler Magazine skrivit om tidigare förknippar många TR Media framförallt med Travronden. Men faktum är att mediehuset erbjuder en rad olika digitala kanaler, som webbplatser, appar, webb-tv samt nyhetsbrev. Varje vecka når man omkring 300 000 spelintresserade.

Och en av de digitala kanalerna är alltså Överodds.se, där Daniel Olenklint är en av spelarna, tillsammans med bland andra Henrik Ingvarsson och Stefan Bengtsson.

Daniel, för den som inte riktigt är på det klara med vad ett ”överodds” är, hur skulle du förklara det?

– Det är när sannolikheten att något kommer att inträffa är högre än vad oddset visar. Om jag exempelvis anser att Lag A ska ha 50 procents vinstchans mot Lag B, är allt över 2.00 i odds ett överodds.

Du har de senaste åren ett riktigt fint facit, 109% ROI på över 500 spel. Men mest imponerande kanske att det är spel på etablerade marknader, som europeisk toppfotboll. Hur ska man göra för att hitta överodds på så stora matcher?

– Jag följer de stora ligorna, som Premier League, La Liga, Serie A samt Allsvenskan, väldigt noga. Jag har ett kontor med tre skärmar där jag kan se flera matcher samtidigt, samt följer upp ”allt” som händer runt lagen i veckorna gällande eventuella avstängningar eller skador.

– Tack vare att jag ser så många matcher, har jag lyckats att slå ”marknaden” med bred marginal även på de stora ligorna. Det finns inga genvägar utan det krävs en viss grundtalang samt stenhårt arbete för att hitta de matcher där marknaden ligger fel och ett överodds finns.

Två vanliga fel vi upplever att hobbyspelare ofta gör är att de 1) slarvar med insatserna och saknar en insatsstrategi, samt att de 2) letar information som bara stärker deras spelidé, istället för tvärtom. Håller du med om dessa två teser?

– Jag är helt enig med de två påståendena. ”Money management” är oerhört viktigt för även duktiga spelare kommer in i svackor och då gäller det att hushålla med insatserna så att inte din spelkassa ska försvinna. Personligen brukar jag spela för mellan 1-2 procent av min ”bankrulle” per spel.

– Det andra påståendet, det som vi kallar ”confirmation bias”, är ett vanligt mänskligt beteende där man vill stärka sina egna spelidéer. För att bli en riktigt bra spelare bör man vända på sitt tänkande, och försöka att ”leta” alla negativa faktorer som talar emot det spel som du är intresserad av att spela.

– Ett tredje vanligt fel som småspelare gör är att de fokuserar på för många ligor. Det är bättre att ha full koll och bli expert på en liga, än ”halvbra” koll på ett flertal ligor.

Föredrar att spela med Joker-systemet

Förutom fotboll har vi förstått att du har ett väldigt stort travintresse. Vad är det som gör hästsporten så fascinerande?

– Ja, jag älskar verkligen travet och blev ”såld” på travsporten redan 1989 när jag fick se mitt första travderby på Jägersro. Samspelet mellan häst och människa är fascinerande och jag är själv med och kör träningsjobb regelbundet hos några olika travtränare. Känslan att sitta med två tömmar och ha en häst på 500 kilo framför dig är mäktig!

– Spelmässigt är travet väldigt roligt och framförallt streckspelen V75 och V86 är oerhört intressanta där man både måste ranka loppen rätt, samt göra smarta system. När jag spelar på streckspelen gör jag det nästan uteslutande med hjälp av Joker-systemet, som är ett överlägset verktyg då man kan bestämma hur stor del av systemet man vill lägga på respektive häst i omgången.

 Hur skulle du säga att det skiljer sig att analysera trav gentemot till exempel fotboll?

– Jag tycker att det mycket som hänger ihop när det gäller att analysera sport- och travspel. I båda genrerna gäller det först att samla in information (se matcher och se lopp), lyssna på information från tränarna under veckorna och sedan göra sin procentbedömning av hur stor vinstchans ett lag eller en häst har i en kommande tävling.

– Den stora skillnaden är att i travet är utrustningen (huvudlag, skor och vilken vagn de ska tävla med) på hästarna extremt viktigt och den informationen kommer väldigt ofta dagen innan eller under tävlingsdagen, vilket gör att förutsättningarna i ett travlopp kan förändras väldigt nära inpå start.

Elitloppet närmar sig med stormsteg. Är det ett bra speltillfälle – eller är det lättare att hitta överodds i de mindre loppen?

– Ja, det går att hitta överodds även under Elitloppet. Ofta är det många hästar från olika länder som tävlar den här helgen. Det gör att det blir mer svåranalyserat, men det gör också att det går att hitta information som inte spelarkollektivet känner till och därmed hitta överodds.

Släpper Överoddspodden varje fredag

Fredagar är för många spelare synonymt med att analysera helgens matcher. Och så även för Daniel Olenklint och Henrik Ingvarsson, som varje fredag släpper Överoddspodden med uppdaterade analyser.

– Podden släpps varje fredag och vi brukar gå igenom det viktigaste som har hänt under veckan. Sen blickar vi framåt och levererar alltid några spelrekommendationer till helgens matcher.

– Vi tittar även på Stryk- och Europatipset, och tar upp matcher som enligt oss är felstreckade. Dessutom har vi en ”spelteoretisk” del, där vi pratar om något teoretiskt ämne som rör spelbranschen, avslutar Daniel Olenklint.

Poddtips: Lyssna på Överoddspodden här

Daniel Olenklints bästa råd för att bli en bättre spelare:

  1. Fokuserar hellre på en eller två ligor, istället för att ”inbilla” dig att du har tid att hålla koll på ett flertal ligor
  2. Var noga med din ”money management”. Även bra spelare kommer in i dåliga perioder och att lägga 1-2 procent av din spelkassa per spel är min rekommendation.
  3. Ta rygg på spelanalytiker som har uppvisat en vinstgivande ROI över en längre tid.

Lästips: Vill du veta mer om hur du blir en bättre spelare? Läs Daniel Olenklints blogginlägg ”När ska man lägga sina spel?”.

Gå till Start