Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Svenska Spel trappar upp kampen mot matchfixning: “Stärk det internationella samarbetet”

Svenska Spel har uppmanat regeringen att skriva under Europarådets konvention mot matchfixning. Det berättade produktchef Fredrik Wastenson under ett välbesökt seminarium om frågan.

Under ett seminarium om matchfixning nyligen berättade Svenska Spels produktchef Fredrik Wastenson att Svenska Spel, för cirka tre veckor sedan, skickat in en skrivelse till regeringskansliet där man uppmanar regeringen att omgående underteckna och ansluta sig till Europarådets konvention mot matchfixning.

Sverige är enligt Svenska Spel ett av få europeiska länder som inte har skrivit under Europarådets internationella konvention mot matchfixning.

– Jag hoppas alla vi alla står enade i att utrota matchfixning, som är ett stort hot mot såväl idrotten som spelbolagens hållbarhet, säger Fredrik Wastenson, produktchef på Svenska Spel.

Han fortsätter:

– Om Sverige skriver under skulle det ge oss möjligheter att stärka det internationella samarbetet och skydda såväl idrottsrörelsen som våra konsumenter mot internationell och organiserad kriminalitet.

Fredrik Wastenson blir, tillsammans med Kristina Askstedt, från 1 juni nya affärsområdeschefer på Svenska Spel.

[irp]

“Sverige har mycket att agera på”

Svenska Spels seminarium gästades även av en representant från Europarådet, Cassandra Fernandes, som berättade om EU-projektet KCOOS+ (Keep Crime out of Sport).

– Matchfixning går inte att bekämpa enbart inom ett land, man måste lyfta blicken arbeta tillsammans. Vi måste dela erfarenheter, information, teknik och praktiska verktyg. Det är därför vi ser att så många länder som möjligt ansluter sig. Sverige har mycket att agera på, menar Cassandra Fernandes.

Cassandra Fernandes fick medhåll av en annan talare, Rupert Bolingbroke, som delade med sig av matchfixningsperspektivet från Asien.

[irp]

Gav exempel på matchfixning i Asien

Rupert Bolingbroke är Head of Trading på Hong Kong Jockey Club och vice president för GLMS, Global Lottery Monitoring System. Han beskrev det intensiva arbetet som pågår för att motverka illegalt spel, matchfixning och penningtvätt.

Med exempel från 47 misstänkt fixade matcher i Kina, en marknad han anser vara den mest korrupta i Asien, utvecklade han sitt resonemang.

– Varför fortsätter spelbolagen att erbjuda spel på en match som har alla varningssignaler, som är uppenbart fixad? När alla bevis finns? För att bolagen har inget att förlora, lagstiftningen når inte fram. Vi måste isolera problemet och kunna kräva spelstopp på fixade matcher, sa Rupert Bolingbroke.

Gå till Start