Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Svenska Spel och KIT gör filmer för att öka kunskapen om matchfixning

För att öka kunskapen om matchfixning har Svenska Spel tillsammans med KIT tagit fram tre filmer. I den första intervjuas bland andra Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie och chef för polisens aktionsgrupp mot idrottskriminalitet, och Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Filmerna, som produceras tillsammans med KIT, är en del i Svenska Spels arbete för att motverka matchfixning.

Svenska Spel har sedan många år tillbaka ett nära samarbete med Riksidrottsförbundet, specialförbunden, polis och åklagare. I detta samarbetsnätverk finns även Lotteriinspektionen, samt Finans- och Kulturdepartementen inom ramen för den nationella plattformen mot matchfixning.

Det nationella samarbetet kompletteras med ett internationellt utbyte inom GLMS (Global Lottery Monitoring System). I GLMS ingår Svenska Spel tillsammans med cirka 25 andra spelbolag från alla världsdelar.

[irp]

Utbildning och information är en viktig del i arbetet

Koncernen bevakar alla speltransaktioner och har en nära kontakt med både idrotten och rättsväsendet. Om det finns en befogad misstanke om brott kontaktas polisen omedelbart. Svenska Spel erbjuder inte heller spel på ungdomsidrott, matcher i lägre divisioner, eller på lättmanipulerade speltyper som till exempel röda kort och första inkast.

– Spel på ungdomsmatcher och spel på lag i lägre divisioner är oftast inkörsporten till grövre matchfixning och borde därför inte vara tillåtet. Därför är det självklart för oss att inte erbjuda det och att istället göra allt vi kan för att begränsa risken för manipulering. Att skydda svensk idrott och sunt spelande är viktigare än att kortsiktigt maximera intäkterna, säger Fredrik Wastenson, vd och affärsområdeschef för Svenska Spel Sport & Casino.

Utbildning och information till idrottare är andra exempel på insatser för att minska risken för matchfixning.

Svenska Spel finansierar resurser hos både Riksidrottsförbundet och Svensk Elitfotboll. Dessa arbetar med förebyggande information till idrottsutövare inom olika idrotter och på olika nivåer.

[irp]

Ska öka kunskapen om matchfixning

Samarbetet med KIT syftar också till att öka kunskapen om matchfixning och dess konsekvenser.

– Vi har gjort tre dokumentärfilmer med olika vinklar på ämnet matchfixning. Den första filmen porträtterar dem som möter fenomenet i sina yrken och brinner för att bekämpa det, säger Sofia Stenseth, Head of Creative Production på KIT.

Hon fortsätter:

– Svenska Spel har gett oss möjligheterna att jobba fritt med frågan, vilket är modigt eftersom det finns röster som höjs mot spel på fotboll i sig. Men för att kunna ta sig an ett problem måste man våga lyfta på alla stenar och det är precis det som Svenska Spel och vi kan göra tillsammans.

Fredrik Wastenson igen:

– Vi uppmanar fler spelbolag att ansluta sig i kampen mot matchfixning, till exempel genom att sanera sitt spelutbud. Svenska Spel är en av svensk idrotts största sponsorer och vi kommer aldrig att ge upp kampen mot matchfixning.

Den första filmen gästas av Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie och chef för polisens aktionsgrupp mot idrottskriminalitet. Även Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand medverkar.

Gå till Start