Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Ardalan Shekarabi om nya generaldirektören och den pågående spellagstiftningen

Camilla Rosenberg har utsetts till generaldirektör för Lotteriinspektionen, där hon tidigare haft rollen som tillförordnad generaldirektör.

Den nya myndigheten (Spelmyndigheten) ska överta i stort sett all licensgivning av spel, med kommunala registreringslotterier som undantag, enligt spelutredningens förslag. Spelmyndigheten ska även ansvara för en nationell plattform mot manipulation av sporthändelser med avseende på vadhållning, till exempel så kallad matchfixning.

– Jag ser fram emot att tillsammans med alla medarbetare på Lotteriinspektionen leda den stora omställning av myndigheten som nu behöver genomföras, säger Camilla Rosenberg.

Under dagen figurerade även uppgifter om att den blivande Spelmyndigheten kommer öka personalstyrkan med 50 procent, från 50 personer till 75 st.

– Vi är inne i ett viktigt skede i svensk spelpolitik och jag är glad att kunna rekrytera en erfaren och omtyckt GD som har goda kunskaper om spelmarknaden, säger civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressutlåtande.

[irp]

Ardalan Shekarabi om uppgiften

Till The Gambler Magazine berättar civilminister Ardalan Shekarabi mer om rekryteringen och det pågående arbetet med spellagstifningen.

Spelmyndigheten väntas få en mer omfattande roll än vad Lotteriinspektionen haft. Hur har det påverkat rollen/personen ni sökt?

– Det har varit en viktig fråga i rekryteringen att det är en person som kan leda en myndighet i förändring med hög integritet och erfarenhet av tillsynsarbete, säger Ardalan Shekarabi till The Gambler Magazine.

På vilket sätt matchar Camilla Rosenberg de kriterier ni satt upp?

– Camilla Rosenberg har tidigare haft olika chefsbefattningar på Energimyndigheten, de senaste åren som chefsjurist. Hon har även tidigare arbetat på Lotteriinspektionen och som skattekonsult. Sedan 2015 har hon arbetat på Lotteriinspektionen först som avdelningschef och nu senast som vikarierande GD.

[irp]

Lagstiftningsarbetet fortsätter enligt plan

I en tidigare intervju med statssekreterare Alejandro Firpo stod man fast vid att måldatum för den nya spelmarknaden är att vara ’up and running’ 1 januari 2019.

Något som även civilministern står fast vid.

– Arbetet är intensivt men löper på enligt plan. En lagrådsremiss är planerad att beslutas i december 2017 och prop. i mars 2018 så att lagstiftningen kan träda i kraft i januari 2019, säger han till The Gambler Magazine.

Har du någon uppmaning eller hälsning till branschen så här inför den kommande licensmarknaden?

– Det är viktigt att vi samverkar i de här frågorna, vi tjänar alla på att få till stånd långsiktiga spelregler för spelmarknaden, avslutar Ardalan Shekarabi.

Gå till Start