Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Leifby gör tv-serie för Casumo

E-sport blir journalisten Marcus Leifbys nya värld. Under våren ska han berätta om den snabbast växande sporten i världen för Aftonbladets TV-tittare. Programserien görs i samarbete med Casumo.

I programserien ”N00b” följer Marcus Leifby med bakom kulisserna och träffar några av världens mest kända esportare, bland annat det svenska underbarnet Ludwig “Zai” Wåhlberg, en 19-åring som de senaste åren spelat in miljontals kronor.

Marcus Leifby rapporterar också från den stora LCS-finalen (League of Legends championship series) i Hamburg, där tusentals fans samlas för att se sina idoler spela live.

– E-sport är otroligt stort och ändå är sporten totalt okänd för många. Det vill vi ändra på och därför sätter vi nu detta fenomen i händerna på en av landets starkaste sportprofiler, säger Mia Lindqvist, program- och affärschef Aftonbladet TV i ett pressutlåtande.

*** Teckna Premium: Få tillgång till allt innehåll och låsta artiklar!

Många minns “Big Ten”

Marcus Leifby satte standarden för liverapporteringen i text som en ny genre och han fångade fotbollspubliken i omtalade TV-dokumentärserien ”Leifbys Big Ten” under 2012-2013.

“Leifbys Big Ten” gjordes i samarbete med Ladbrokes.

Programupplägget är vid första anblicken inte helt olikt “Big Ten”, med skillnaden att reportagen den här gången handlar om e-sport.

– Jag gör det här programmet av ren nyfikenhet. Det finns ett engagemang och ett driv i och kring e-sporten som är svårt att värja sig emot. Jag har aldrig bevakat sporten och jag spelar inte själv – men nu är det dags att lära mig mer, säger Marcus Leifby.

[irp]

Sverige är bland de bästa i världen

Han fortsätter:

– Kan jag, och alla andra traditionellt sportintresserade, förstå det nya? Genom att på nära håll leta efter svar på frågor som vem, vad, hur och varför lär vi bli varse det.

E-sport är en av mest växande sporterna i världen och omsätter i dag 1.5 miljarder kronor.

Sverige är ett av de främsta länderna efter Kina, USA och Sydkorea, sett till intjänade pengar, och allra främst när det gäller antalet proffs per capita.

[irp]

“Ju större nördfaktor desto mindre spelintresse”

I spelbranschen tror många att e-sport kommer bli det nya stora spelunderlaget, något som Unibets grundare, Anders Ström, varit mer tveksam till i en intervju från i fjol.

– Ju större nördfaktor desto mindre spelintresse. Fotboll är ganska tråkigt att titta på, det tar 90 minuter och är ganska segt. Det är ett mycket större mervärde om du har spelat på matchen, säger han och fortsätter:

– I exempelvis formel 1 och segling är nördfaktorn större och därför behöver folk inte spela på det. Jag tror att e-sport hamnar i samma kategori. Jag sticker ut hakan om säger att e-sport inte kommer att ta sig högt upp på topplistan över vad folk spelar på, säger Anders Ström.

[irp]

“Tjänar miljoner”

Att e-sportbranschen omsätter stora pengar råder det dock inget tvivel om.

– Spelarna tjänar miljoner och behandlas som rockstjärnor av fansen. Men utanför e-sportvärlden är det inte många som känner till deras berömmelse och framgång. Det ska vi ändra på nu, säger Marcus Leifby.

Serien består av tio avsnitt med premiär den 2 maj – och görs av Aftonbladet TV tillsammans med Casumo.

Gå till Start