Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Datorprogrammen segrar: ”Bevisar att poker är ett kunskapsspel”

För inte så länge sedan vann datorprogrammet Libratus en turnering i poker (No-Limit Hold’em) och nu har programmet DeepStack tagit flera skalper mot mänskligt motstånd.

DeepStack är framtaget av forskare från Edmonton och Prag. Forskarna säger sig ha utvecklat en slags ”artificiell intuition” som inför varje spelomgång kan beräkna vilka scenarier som är mest troliga.

– Det positiva är att det här, en gång för alla, bevisar att poker är ett kunskapsspel. Den lite tråkigare delen är ju vilka effekter det här kan få på nätpoker. Hur kan man vara säker på att man spelar mot en person i andra änden, säger Ulf Engström, ordförande för Svenska Pokerförbundet, i Vetenskapsradion.

Insikter som kan användas i andra sammanhang

– Det här är en modell för allmänmänskligt beslutsfattande, berättar Stefan Carlsson, professor i datavetenskap på KTH i Stockholm, i Vetenskapsradion.

Han fortsätter:

– I och med att man lyckats automatisera något så komplicerat som poker, så innebär det att det kanske finns andra saker som kan automatiseras. Till exempel ekonomiska beslut om investeringar,

Noterbart är att DeepStack ännu bara spelat mot en mänsklig motspelare i taget. Men å andra sidan kommer teknikutvecklingen sannolikt inte gå bakåt från dagens nivå.

Gå till Start