Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Grekland sjösätter sitt licenssystem – med 35 % skattesats

I början av september offentliggjorde Greklands finansminister Trifon Alexiadis att landet under oktober sjösätter sin andra omgång med spellicenser.

Uppdaterat/förtydligande: Det grekiska licensfönstret har varit öppet under en kort period, två veckor kring julen 2011, och de företag som tilldelades licens då har viss fördel vid kommande licenstagande.

Syriza, som leder den grekiska regeringen, har meddelat att licenssystemet öppnar för ansökningar från utländska spelbolag under oktober månad.

35 procent i skatt

Alla uppgifter kring licenserna är ännu inte offentliga, men i våras meddelade Syriza att förutsättningarna innehåller en skattesats på 35 procent.

Skattesatsen har även gällt retroaktivt under 2016.

Syriza räknar med att licenssystemet ska dra in 55-60 miljoner euro i skatteintäkter till den något ansträngda grekiska statskassan.

Som jämförelsetal kan nämnas att spelutredningen i Sverige flaggat för en spelskatt på omkring 15-20 procent.

Ska spåra transaktioner

För att ”skydda” de operatörer som löser licens i landet berättar Trifon Alexiadis att man ska samarbeta med utländska betalföretag för att spåra vilka spelbolag som är aktiva i Grekland.

– Finansiella transaktioner mellan grekiska individer och utländska företag som kan kopplas till spelverksamhet ska bli mer lättupptäckta, berättade Trifon Alexiadis.

Sedan årets början har antalet svartlistade sajter i Grekland stadigt ökat, till 847 stycken i augusti.

OPAP, som kan sägas ha det grekiska ”spelmonopolet” på nätspel, tappade 36 % av sin intjäning under det andra kvartalet.

Gå till Start