Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Intervju med Carl Fredrik Stenstrøm på NBO – ”Stortingsvalet 2021 har vi stor tro på”

I början av året startades NBO, Norsk Bransjeförening för Onlinespel, där Carl Fredrik Stenstrøm utsågs till generalsekreterare. För The Gambler Magazine berättar han nu mer om syftet med föreningen, samt sin och NBO:s syn på den norska spelmarknaden.

Syftet med NBO är att samla aktörer som är licensierade att driva onlinespel i länder inom EU/EES. Föreningen kan enkelt sett beskrivas som Norges motsvarighet till svenska BOS (Branschföreningen för Onlinespel).

Carl Fredrik Stenstrøm berättar att det varit en intensiv start på det nya uppdraget, som han tillträdde i maj.

– Det har varit hög aktivitet redan från start. Den 20:e maj hade vi vårt lanseringsseminarium, där vi även presenterade vår code of conduct som gäller för medlemmarna i NBO. Det var stort intresse och de flesta intressenterna var på plats, berättar Carl Fredrik för The Gambler Magazine.

– Det har också varit hög mötesaktivitet för oss under den här perioden för att möta bland annat intresseorganisationer och politiker, fortsätter han.

Carl Fredrik berättar att reaktionerna i branschen inte lät vänta på sig när hans nya roll offentliggjordes.

– Många tycker att jag har bytt sida i ärendet. Jag har jämförts med en timeshare-säljare och min tidigare chef kallade det ’tidernas svek mot det egna idealet’. Det är inte så. Jag arbetade kommersiellt och med ansvarlighet i Rikstoto, nu kommer jag att arbeta med att främja en ansvarsfull licensmodell för spel för att skydda alla från spelproblem.

Berätta lite mer om NBO, vilka är ni och vad vill ni uppnå?

Norsk Bransjeförening för Onlinespel är grundad av ComeOn, Gaming Innovation Group, Betsson Group och Kindred Group. Syftet med att starta föreningen är att säkerställa en gemensam röst och att arbeta tillsammans på området, trots att de som enskilda aktörer är konkurrenter.

– Vi har två ”systerorganisationer”, Doga i Danmark och BOS i Sverige. I Danmark gick Danske Spil Licens in som medlem i Doga i mars i år.

Vidare delger Carl Fredrik att man ser ett licenssystem även i Norge som en del av vad man vill uppnå för att driva förändring av spelmarknaden.

– NBO ska främja införandet av en ansvarsfull och hållbar licensförordning av den norska marknaden för onlinespel. Vi arbetar för att uppnå detta genom att stärka kunskapsbasen för alla aktörer som är involverade i arbetet med nationell reglering av spel, uttrycka och stödja föreningens och medlemmarnas åsikter till politiker, tjänstemän, intressegrupper, media och allmänheten.

– Vi ska även uppmuntra andra speloperatörer att gå med i en ansvarsfull licensmodell, med en hög grad av kanalisering, till förmån för både spelare, operatörer och allmänheten.

– Som vi ser det har alla att vinna på en öppen debatt. Vi är helt säkra på att en licensmodell som inkluderar alla leverantörer av sport- och underhållningsspel kommer att resultera i mindre spelproblem och färre spelberoende. Med ett gemensamt schema får vi allt under korrekt kontroll och på lika villkor, berättar Carl Fredrik Stenstrøm.

[irp]

”Hårda ord används mer än fakta”

På tal om spelmarknaden. Hur skulle du beskriva den norska spelmarknaden och debatten?

– Vår analys är att politikerna fortfarande tycker att saken är svår, men att argumenten börjar fungera. Enligt vår åsikt kommer fakta i debatten att röra sig mer till förmån för en licensmodell som kan användas för att införa ett strängare ansvarsregler – och därmed ge fler spelare ett bättre skydd mot spelproblem.

– Detta är argument som vi finner att de flesta politiker erkänner när de går in i frågan och tittar på fakta. Nackdelen har länge varit att detta har varit en känslomässig debatt där idrott och Norsk Tipping som ett statligt spelbolag särskilt har krävt ett monopol för att skydda gamla privilegier. Och hårda ord används mer än fakta.

– NBO strävar efter att införa regler som kommer att vara svåra för alla – även för dem som för närvarande har statligt spelmonopol. Konkurrens är sunt på alla områden, så även i vår sektor. Ökad konkurrens kan driva en tydligare differentiering även inom ansvar. Och myndigheterna kan ha möjlighet att sanktionera lika.

Carl Fredrik menar vidare att många politiker i Norge är oroliga för medlen som kanaliseras till sport och andra goda mål.

– De flesta är medvetna om att en licensmodell kommer att ge mer finansiering att fördela. Pengar som går direkt ut ur landet idag. Vi tror att flera politiker börjar se att det inte finns mycket logik i att pengarna från Norsk Tipping är mycket bättre än de som kan komma från oddskunder som vill spela på ett annat spelbolag.

– Idrotten har haft en tung och lång inverkan på ramvillkoren för Norsk Tipping. Många förstår det. Men nu har världen förändrats. Och vi tror att politiker kommer att förändras med utvecklingen, när vi tar fram logiken i vår modell.

– Jag tror därför att vi kommer att se att fler aktörer från organisationsvärlden kommer att engagera sig för att få fram de tillfälliga motiv som främjas av “monopol-lobbyn”. Potentialen är stor för andra aktörer att få stöd från en ökad pott från licenspengar.

[irp]

“I Sverige har man på mycket kort tid fått till väldigt mycket”

Sverige har ju som bekant en ny spellag från 1 januari i år, vad tycker du om den?

– Utvecklingen i både Danmark och Sverige är spännande och politiker i respektive länder har fattat rätt beslut. Vi följer båda länderna noga och i Sverige har man på mycket kort tid fått till väldigt mycket.

– Danmark var först ute med ett självuteslutningsverktyg (ROFUS) och i Sverige har du Spelpaus, där efter 6 månader nästan 40 000 svenskar har tagit chansen att pausa eller sluta delta i spel, hos alla licensspelare. Detta är viktigt. Marknadstrycket har varit för högt i Sverige, men samtidigt måste man få lov att visa att man existerar i en kommersiell marknad, man ser redan nu att detta håller på att normaliseras.

– På en licensmarknad kan myndigheterna samtidigt sätta förutsättningen för alla, så det blir lika spelregler.

– Det faktum att man har fått 1,84 miljarder i skatteintäkter efter 6 månader (budget / uppskattning – hälften) visar att man har lyckats. Se för övrigt tweeten från Expressens gästkrönikör Niklas Borg 1 augusti.

Tweeten kan läsas här.

Vilka frågor skulle du säga är mest aktuella i Norge just nu?

– NIF (idrottsförbundet) och Extrastiftelsen (förmånstagare) presenterade en rapport från Oslo Economics nyligen, där det anges att bidraget kommer bli upp till 1,3 miljarder mindre med en licensmodell. Rapporten har redan plockats isär av VG.

– Detta är dock underordnat eftersom det är spelansvaret som är det viktiga och det som bestämmer en framtida reglering med licens. Danmark och Sverige har bevisat och Norge kommer att följa efter.

Om det blir så som NBO vill, när tror du ett licenssystem kan vara på plats i Norge?

– Stortingsvalet 2021 har vi stor tro på och det är vårt mål, avslutar Carl Fredrik Stenstrøm till The Gambler Magazine.

Gå till Start