Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

IP-blockeringar av spelbolag ska utredas

I direktivet för den nya spelutredningen är främjandeförbudet en av de hetaste potatisarna. Civilministern utesluter inte IP-blockeringar eller andra åtstramningar av spelsajter och betalningsmetoder.

I utredarens uppdrag nämns bland annat att ta reda på förutsättningarna för förbud mot betalningsförmedling och förbud mot elektronisk kommunikation till domäner och IP-adresser.

– Det finns ju sådana förslag från tidigare utredningar, både om att blockera sajter men det är också blockering av betalning, helt enkelt. Det här är ju komplexa tekniska frågor och där också utvecklingen går väldigt snabbt, säger civilminister Ardalan Shekarabi till Sveriges Radio.

SR: Att blockera sajter och betalningsförmedlingar har tidigare ansetts vara väldigt känsligt i Sverige med tanke på friheten på nätet och den debatten, hur ser du på det?

– Vi måste ju ha en ordning där vi tillåter aktörer att bedriva spelverksamhet om de uppfyller de krav som finns i svensk lag och hålla ute de aktörer som bedriver olaglig verksamhet och då behöver vi också ett bra främjandeförbud som håller ute de aktörer som saknar svenskt tillstånd.

Han fortsätter:

– Det är en grundförutsättning för att vi ska ha en spellagstiftning som innebär att vi får möjlighet att nå de målsättningar som vi sätter upp och en viktig aspekt är att vi skyddar konsumenterna, att vi har ett spelaransvar, en annan att det ska vara ordning och reda, också kontroll och att vi håller ute kriminella aktörer från spelverksamhet.

Vill upprätthålla svensk lagstiftning

SR: Men censur på nätet, är det värt priset?

– Nej, det handlar inte om censur, däremot så handlar det om att upprätthålla den svenska lagstiftningen och säkerställa att vi inte får en illojal konkurrens mot de aktörer som får licenser i det framtida systemet.

Civilminister Ardalan Shekarabi poängterar att det inte är något lätt arbete som spelutredaren har framför sig.

– Det finns en anledning till att man inte tagit tag i detta trots att det var uppenbart redan för tio år sedan att man borde ändra lagstiftningen. Staten måste återta kontrollen och då får vi också hantera svårigheterna. Det är många svåra avvägningar, säger civilminister Ardalan Shekarabi till Sveriges Radio.

Att kunna blockera spelsajter utreds

Gå till Start