Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Stipendie på över 2 miljoner kronor fördelas till 59 elitidrottare

Handbollsspelaren Edijana Dafe från Angered, orienteraren Jonas Leandersson och Janni Larsson som tävlar i brasiliansk jiujitsu är tre av de 59 idrottare som får Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2014-2015. I år sökte 296 idrottare från 56 olika idrotter.

Elitidrottsstipendiet delas varje år ut till elitidrottare på landslagsnivå som studerar på minst halvfart vid universitet, högskola eller annan postgymnasial utbildning. Stipendiet består av 40 000 kronor till varje idrottare och resursstöd från Riksidrottsförbundet i idrottspsykologi, idrottsmedicin, idrottsnutrition och idrottsfysiologi.

– Det är helt fantastiskt. Jag har idrottat så många år och lägger ut så mycket pengar, men i min sport får man aldrig pengar tillbaka. Det är svårt att få det att gå ihop ekonomiskt. När jag fick reda på att jag skulle få stipendium blev jag så glad att sjuksystrar och läkare i fikarummet trodde att jag blivit skvatt galen, säger Janni Larsson, VM-guld medaljör i brasiliansk jiujitsu.

Stipendiet delas officiellt ut i samband med Idrottsgalan den 19 januari 2015.

Fakta elitidrottsstipendiet 2014-2015

  • Totalt 59 stipendiater från 36 olika idrotter.
  • 35 av stipendiaterna är kvinnor (59 procent), 24 är män (41 procent).
  • 45 av stipendiaterna (76 procent) är aktiva i individuella idrotter, 14 (24 procent) är aktiva i lagidrotter.
  • 49 av stipendiaterna läser studieprogram, 4 läser fristående kurser för master- eller kandidatexamen och 6 läser fristående kurser.

Elitidrottsstipendiet är en del av Riksidrottsförbundets elitidrottsstöd till specialidrottsförbunden. Det innebär att de sökandeprioriteras av respektive förbund.

Intervju med stipendiaten och VM-guldmedaljören Janni Larsson.

Här är alla elitidrottsstipendiater 2014-2015

Gå till Start