Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

VM-kval: Oddssättaren om den misstänkta matchen

Ryktet har gått som en löpeld i sociala medier och snacket har snabbt visat sig även på oddstavlorna – ska det bli oavgjort mellan Chile och Ecuador ikväll? Är det en klassisk ”läggmatch” för att båda lagen ska säkra avancemang? Frågorna är många, och kanske har Svenska Spels oddssättare Mikael Stålblom svar…

Ikväll spelar Chile mot Ecuador och oddset på oavgjort är i skrivande stund en bra bit under 2 gånger pengarna, ovanligt lågt för att vara fotboll.

En av dem som uppmärksammade oddset var spelprofilen Thomas Wilbacher som på Twitter bland annat skriver:

Krysset mellan Chile-Ecuador står i 1.86, som ändå måste spelas. Skulle inte tycka det vore konstigt om något spelbolag tog bort möjligheten att spela på X.

thegamblermagazine.se tog tag i taktpinnen och frågade Svenska Spels oddssättare Mikael Stålblom, halvbrasse till medborgarskapet, hur han resonerar kring matchen.

– När två lag tjänar på ett oavgjort resultat ökar också sannolikheterna för det och därmed lägre odds på utfallet, förklarar Mikael, som inte heller anser att det är vanligare med ”fixade” matcher i Sydamerika jämfört med Europa.

Han tillägger:

– En ganska stor sannolikhet talar även för hemmanationen Chile. Vi får se, det kanske blir ”due – due”…

Den sista anspelningen med Sverige-Danmark-matchen nära i minne.

När matchen är färdigspelad vet vi hur vi ska tackla ryktena inför avspark.

Det finns olika typer av ”matchfixning”
Viktigt att notera är att det finns två olika typer av ”läggmatcher” eller ”fixade matcher”; den ena där ekonomisk vinning är i fokus, tex. genom ett aktivt spelsyndikat som hotar eller mutar spelare i ett eller båda lagen. Den andra typen är ”sportslig matchfixning” där lagen har en sportslig vinning av ett specifikt resultat, till exempel oavgjort. Det har också hänt att lag ”byter poäng” med varandra då det ena kanske prioriterar den inhemska cupen och det andra seriespel.

Den senare typen är svårare att bevisa, men också mer spekulativ. Det svenska ishockeylandslaget har till exempel varit fall för spekulation om sportslig matchfixning när man (hypotetiskt sett) lade sig i OS 2006 för att få möta Schweiz istället för Kanada.

UPPDATERAT: Matchen slutade 2-1 till Chile.

Mer om matchfixning finns här.

Läs även den här dagsfärska artikeln av Sportbladet om matchfixning i Sverige.

Gå till Start