Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Så fuskar illegala bookmakers i cricket

En utredning i England har tagit fasta på spelmönster som man tror ska kunna kopplas till illegalt spel i den engelska cricketligan. Spelomsättningen på matcher har ökat – enligt spelbolagen – osedvanligt mycket och man tror nu att personer på plats har telefonkontakt från arenorna till Asien – där det är upp till 15 sekunders fördröjning på TV-bilderna. Något som ska utnyttjas av illegala bookmakers.

Enligt PCA (Professional Cricketers’ Association) kan TV-matcherna omsätta så mycket som 16 miljoner pund (motsvarande 168 miljoner kronor). Det här kan jämföras med en icke TV-sänd match som förra säsongen omsatte i storleksordningen 1 miljon pund (10,5 mnkr). Enligt Ian Smith, PCA:s advokat, är det förstås naturligt med en omsättningsökning då matcherna TV-sänds, men inte i den här storleken:

– Spelbolagen har berättat att en omsättningsökning från en miljon till fyra miljoner pund vore rimligt i och med att matcherna TV-sänds, säger Ian till Daily Mail. Men resten av ökningen kommer primärt från illegala aktörer i Indien och Dubai, från bookmakers som manipulerar oddsen till deras fördel.

Ian fortsätter:

– De får hjälp från personer i publiken här i England och drar nytta av fördröjningen i TV-sändningarna. I vissa fall kan fördröjningen vara upp emot 15 sekunder och då hinner de sätta odds till sin egen fördel, förklarar Ian.

Enligt PCA kan kan summan – som den här typen av “orent spel” inom engelsk cricket omsätter – vara 880 miljoner pund, över 9 miljarder svenska kronor.

Hur går det då till rent praktiskt? Undertecknad förklarar:

I cricket kan en match svänga helt bara tack vare (eller på grund av) en enda boll. Dels kan en spelare lyckas slå 6 poäng, vilket är betydligt bättre än de enpoängare som brukar vara standard. Men framförallt kan en slagman bli “utbränd” (sk. wicket), vilket kan få förödande konsekvenser för ett lag. Vid en wicket kan ett odds ändras från 1,20 -> 1,60 men det är inte heller omöjligt med så stora ändringar som 1,80 -> 4,00 (och förstås likadant åt andra hållet). Dessutom finns alltid risken för att ett lag lyckas med två wickets i rad, vilket kan få förödande konsekvenser; ett lag som ser ut att gå mot en stensäker seger kan vara utslagna bara på två kast.

Om man som bookmaker får matchinformationen innan TV-sändningen når fram kan de sätta odds som passar dem själva – och som lockar spelarkollektivet till att spela “fel”. Noteras ska även att det här inte är något som bara drabbar cricket eller engelsk idrott. Det är lika vanligt i fotboll, tennis, volleyboll, golf och andra idrotter. Och det förekommer med stor sannolikhet även här i Sverige, om än inte lika utbrett.

http://www.youtube.com/watch?v=0I3YX29hyWw

Gå till Start