Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Nya Zealand lagstadgar om matchfixning – kommer kunna ge upp till 7 års fängelse

Ett nytt lagförslag har lagts i Nya Zeelands parlament, ett lagförslag som kommer att matchfixning olagligt. Det låter kanske konstigt, men i de allra flesta länder – Sverige är ett av dem i gråzonen – finns det ingen lag som direkt behandlar matchfixning och läggmatcher.

Lagförslaget, som har fullt stöd från alla politiska partier, kallas Crimes (Match-Fixing) Amendment Bill.

Den nya lagen kommer att gälla till matcher och evenemang i alla idrotter, med straff på upp till sju års fängelse för dem som försöker att illegalt påverka resultatet av en händelse.

“Crimes (Match-Fixing) Amendment Bill” introduceras inför VM i cricket och Fifa U-20 VM, som kommer både att äga rum i landet under nästa år. Regeringen hoppas att lagen kommer att antas i slutet av detta år av den kommitté som måste godkänna den innan lagen träder i full kraft.

Läs även: New Zealand set to introduce match-fixing law

 

Gå till Start