Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Lennart Käll får kritik för sitt ledarskap

Sedan 1995 har Tidningen Chef i varje nummer testat en känd svensk ledare. De senaste fem åren har bara fyra chefer fått ett sämre resultat än Svenska Spels vd Lennart Käll. Men frågan är om inte kollegornas beskrivning svider hårdare än platsen på rankinglistan.

– Folklig? Nej, man blir snarare rädd när man möter honom i korridoren, säger en chef inom Svenska Spel.

Delar de anställda i två läger

I januarinumret av Tidningen Chef är det Svenska Spels vd Lennart Källs tur att granskas i Cheftestet. Testet bygger på undersökningar och intervjuer med flertalet personer som arbetar och har arbetat med eller nära den chef som undersöks.

Lennart Käll delar de tillfrågade i två läger.

– De som gillar honom beskriver honom som folklig och beslutsför, med ett temperament som han inte håller tillbaka och med en god förmåga att delegera. Han är empatisk och kan lyfta fram personer som han tror på och få dem att växa. Han kan vara coachande och ger energi, skriver tidningen.

– Problemet är att det finns väldigt många som tycker raka motsatsen. Alltså inte annorlunda, utan helt tvärtom, fortsätter man.

“Den osynlige mannen”

Svenska Spels vd får bland annat kritik för att han är för impulsiv och detaljstyrande och att han ibland verkar ovetande om vilka han leder. Dessutom anser tillfrågade att hans kommunikativa förmåga är begränsad.

Ett problem som återkommer i artikeln är att Lennart Käll inte syns till så mycket i korridorerna på Svenska Spels kontor i Visby och Sundbyberg. Artikelns rubrik är till och med “Den osynlige mannan”.

– Han visar aldrig upp sig, ingen utanför ledningen har en relation till honom, säger en intervjuad medarbetare.

Ska jobba på synligheten

I Tidningen Chefs artikel får Lennart Käll bemöta informationen och ge sin syn på vad som framkommit. Han meddelar bland annat att det är positivt att han uppfattas som en coachande chef och att både han och ledningsgruppen ska synas mer framöver.

– Synligheten mot medarbetarna är något jag och min ledningsgrupp kommer prioritera ytterligare framöver, säger han till tidningen.

Se hela Tidningen Chefs Ledarligan här.

Gå till Start