Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Stor chans för svensk seger mot Österrike

Ödesmatch i morgon, men hur stor är egentligen chansen att det svenska fotbollslandslaget tar hem tre poäng mot Österrike? Det matematiska spelsystemet “Tipsarket” har summerat sina celler och kommit fram till ett entydigt svar. Men vi tar det från början.

Sverige och Österrike har möts 28 gånger sedan början av 1920-talet och de tidigare mötena talar helt klart för centraleuropéerna: 15 möten har slutat med österrikisk seger.

Men det är i Österrike det har varit värst ur svensk synvinkel, bara en enda gång – i en träningsmatch 2009 – har Sverige lyckats vinna på bortaplan. Målskyttarna i den segermatchen hette Rasmus Elm och Kim Källström. Totalt har Sverige gjort 38 mål på Österrike (1,36 mål per match i snitt), men på bortaplan endast 11 mål (0,73/match).

Hemma i Sverige har det varit bättre fart på fötterna och landslaget har sparkat hem 7 segrar på 13 matcher. Österrike har å sin sida vunnit fem av dessa möten och ett har slutat oavgjort. På hemmaplan har svenskarna mäktat med 27 strutar vilket ger oss ett snitt på 2,08 per match.

Inbördes möten och Tipsarkets värdering av matchen

Svensk seger
Oavgjort
Österrikisk seger
I Sverige
7
1
5
I Österrike
1
4
10
Totalt
8
5
15
11 okt 2013
68%
18%
14%

Baserat på bland annat den här statistiken och spelmarknadens värdering (odds) ger Tipsarkets formler Sverige hela 68% chans att vinna matchen.

Goda möjligheter för seger, om vi ska tro siffrorna från Tipsarket!

[yop_poll id=”4″]

Kort om Tipsarket
Systemet (som består av en stor Excel-fil) är från början gjort för att spela Stryktipset och andra poolspel. Systemet har sedan starten (2011) utvecklats och uppdaterats för att även kunna spela mot odds. Nedan text är hämtad från introduktions- och instruktionsdokumentet.

Tipsarkets streckprocent genereras utifrån följande åtta faktorer som gäller för varje match på spelkupongen:

  1. Marknadens bedömning av matchen (från över 30 olika spelbolag)
  2. Lagens alla tidigare möten
  3. Lagens alla tidigare möten på arenan/hemmaplan
  4. Hemmalagets 6 senaste matcher
  5. Bortalagets 6 senaste matcher
  6. Hemmalagets 6 senaste matcher på hemmaplan
  7. Bortalagets 6 senaste matcher på bortaplan
  8. Fördelningen hos Tio Tidningars Tips (används ej för spel på odds)

Hur formeln ser ut för att beräkna all data från de åtta faktorerna förblir än så länge Tipsarkets hemlighet. Alla faktorer har olika stor del i den alternativa streckprocent som Tipsarket räknar fram.

Genom en matematisk formel räknas ett särskilt förhållande mellan Svenska Folkets och Tipsarkets streckprocent ut. Resultatet av den uträkningen ligger sedan till grund för vilka matcher som bör spikas (enkelstreckas), halvgarderas eller helgarderas.

Gå till Start