Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Intervju: Jan ”Hatten” Helander utsedd till Årets profil i spelbranschen

Jan ”Hatten” Helander har röstats fram till Årets profil i spelbranschen 2016 – och vad passar då bättre än några ord med vinnaren.

Efter nominering, gallring och omröstning står det nu klart att yrkesspelaren och debattören Jan ”Hatten” Helander har utsetts till Årets profil i spelbranschen 2016.

Många som skrivit nomineringar har nämnt att du är ”den enda” som för spelarnas röst i diskussioner och debatt på och om spelmarknaden. Varför tror du så få spelare har gett sig in i debatten?

– Spelare är sig själv närmast och för professionella spelaren är dagens situation inte så dum, där vinster inom EU är skattefria och internetbolagen är relativt seriösa. Så bra situation har inte svenska spelare haft sedan Svenska Spel öppnade ”Oddset”, utan någon som helst branschkunskap och tillät oändliga insatser på matcher som t o m kunde vara avgjorda, berättar Jan ”Hatten” Helander.

Han utvecklar:

– Det finns helt enkelt inte så många solsidor för professionella spelare med en legalisering i Sverige, risken är större att det blir en försvårande omständighet, där det blir svårare att spela internationellt och främst transaktionsmöjligheterna försvåras.

Du skriver, tweetar och pratar mycket om ATG, och jag tror alla som läst gamblersvardag.se vet vad du tycker om spelbolaget.

Om vi vänder på steken – kan du välja ut tre saker som ATG gör/har gjort bra?

– ATG skiljer sig fullständigt från ALLA andra spelbolag, för de ägs av hästsporten och SKA naturligtvis tillse att hästsportens intäkter från spelet blir så höga som möjligt, på ett spelsäkert, hederligt och för kunderna insiktsfullt sätt. INGET av detta sker i dag, därför ägnar jag mycket tid till att analysera företagets förehavanden, brist på spelsäkerhet, brist på insikt, avsaknad av kundhänsyn och avsaknad av branschkapacitet.

Jan ”Hatten” Helander har svårt att hitta några ljusglimtar hos ATG det senaste decenniet.

– ATG lyckades från 1973-2005 lösa detta uppdrag utmärkt, men därefter fallerat högst betänkligt. Sålunda kan jag dessvärre inte finna något ATG gjort sistlidna 10 åren som kan betecknas bra, inte efter de lysande förutsättningar, höga kostnader och monopol som existerat.

– Allt hade kunnat göras långt bättre, vilket påpekats under resans gång, inte formulerat i eftertankens kranka blekhet. Som också bevisas av allt sämre förutsättningar för hästsporten som förlorat täckningsgrad på 40% till 22% under denna tid.

En helt annan fråga: Tror du vi kommer få en licensmarknad den här gången?

– En licensmarknad är HELT beroende på hur Finansdepartementet ställer sig till att riskera 3-4 miljarder i garanterade skatteintäkter, och i bästa fall kunna öka denna intäkt, men till skillnad från tidigare inte ha den garanterad.

– SAMT och verkligen inte minst, hur utredningen löser problematiken med folkspel och lotterier, där inte minst Socialdemokraternas absolut största intäkt härrör från lotteri, som rimligtvis bör utsättas för marknadens konkurrens.

Att den nya licensmarknaden ska lyfta upp kundens position är Jan ”Hatten” Helander dock skeptisk till.

– Den nya marknaden kommer dessvärre inte överhuvudtaget ta hänsyn till kunden, för kunderna har ingen röst överhuvudtaget vare sig politiskt eller marknadsmässigt, förutom sitt agerande genom att handla till bästa pris, vilket har tvingat fram den nuvarande situationen där monopolet försöker sälja internationella varor till monopolistiska överpriser vilket tenderar bli alltmer svårt i en allt mer tillgänglig och prispressad marknad.

Till sist, hur ser du på framtiden för spelarna?

– Framtiden kommer rimligtvis innebära avsevärt ökat utbud av spelmöjligheter, till bättre reglerade förutsättningar och i bästa fall med högre spelsäkerhet, beroende på vilka möjligheter Lotteriinspektionen erhåller att anställa kapabel personal med djup och bred insikt inom spelbranschen, samt erhålla tillräckligt effektiva paragrafer och verktyg för att stävja marknaden till spelarnas och statens fromma.

Han fortsätter:

– Priserna kommer på en vettigt reglerad marknad fortfarande vara något högre än på den oreglerade, men med fördelen av högre transparens och starkare regelverk till spelarnas fördel vilket bör innebära ett klart begränsat intresse för spel på den oreglerade marknaden, avslutar Jan ”Hatten” Helander, som genom omröstning på The Gambler Magazine utsågs till Årets profil i spelbranschen 2016.

Gå till Start