Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

5 motiv till varför vi tycker om att spela

Varför spelar vi egentligen? En kanske vid första anblicken konstig fråga, men skrapar vi på ytan finns det komplexa psykosociala anledningar till varför människan gillar spel.

Om du behöver känna till skälen till varför vi spelar? Nej, självklart inte. Men det är ganska roligt.

Lotteriinspektionen redogör för 5 av motiven som i allmänhet finns hos alla spelare:

– Nästan alla som spelar går med förlust i långa loppet. Anledningen till att man spelar är olika. För många är spel underhållning, ett fritidsintresse och ett sätt att drömma sig bort. De kan få en upplevelse, oavsett om de vinner eller förlorar. Men det finns också de som har fastnat i spelandet och som inte kan kontrollera det, skriver Lotteriinspektionen.

Man fortsätter:

– Allt spel om pengar handlar om chansen att vinna, det vill säga att få tillbaka mer än man har satsat. Att vinna är ett mycket positivt laddat begrepp i vårt samhälle. Det är något som förknippas med lycka och framgång. Chansen att vinna eller få mer av något utan att anstränga sig mer är också något som belöningssystemet i hjärnan reagerar positivt på. Även små vinster ger glädje och hoppet om att vinna upplevs som positiv.

– Utifrån människornas förhoppningar om att vinna, har kultur och kommersiella intressen skapat ytterligare lockelser för att få dem att spela.

[irp]

5 skäl till varför vi spelar

1. Chansen att vinna, som är själva grunden för allt spel om pengar. Vinstchansen har djupa psykologiska och kulturella betydelser. Den förknippas med positiva egenskaper och upplevelser.

2. Drömmen om högvinsten. En del spel ger för en liten insats chansen att vinna flera miljoner kronor. Många fantiserar om hur bra deras liv skulle kunna bli om de vann mycket pengar.

3. Sociala värden. Spel kan vara ett sätt att umgås och träffa andra människor. De kan också ge ett tillfälle att tävla mot andra. En del spelare gör stora och vågade insatser för att imponera och vinna respekt.

4. Intellektuell utmaning. Spel som poker och vadhållning på hästar ger en stor intellektuell utmaning för den som är intresserad. Det finns nästan hur mycket som helst att lära sig om dessa spel.

5. Sinnespåverkan. Vissa människor lockas av att spel är mycket spännande. Andra tycker att spelande är ett sätt att koppla av på, när de till exempel sätter ihop sitt travsystem eller spelar på en spelautomat.

Källa: Motiv för att spela

Gå till Start