Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

4 myter om Vegas – Svenska Spel svarar

Vegas är en spelform omgärdad av myter, osanningar och missuppfattningar. I den här texten, hämtad från Svenska Spel, berättar spelbolaget om några av de vanligaste påståendena om Vegas.

Hela texten finns här och är skriven av Svenska Spel. Vår publicering syftar till att informera om Vegas.

”Svenska Spel placerar nog spelautomater i miljöer där det finns alkohol så att folk ska spela mer.”
Nej, utan det är Lotterilagen som kräver att det ska finnas tillstånd att servera alkohol eller ett bingotillstånd för att få erbjuda spel på Vegas. Anledningen är att en plats med serveringstillstånd är en reglerad miljö som regelbundet kontrolleras. Innan Svenska Spel skriver avtal med en ny affärspartner görs en bedömning av spelplatsen. Svenska Spel kontrollerar bland annat affärspartners lämplighet, ekonomisk skötsamhet, lokalens lämplighet, läge och placering av spelautomaterna i lokalen. Affärspartnern ansvarar för att uppfylla villkor och regler för värdeautomatspelet samt för att hanteringen sker på ett ansvarsfullt, säkert och tillförlitligt sätt.

”Ju mer pengar man stoppar i en Vegasautomat, desto större chans borde det vara att vinna.”
Det stämmer inte. Vinstchansen på Vegas ökar inte ju mer du spelar. På varje nytt spel har du samma vinstchans som på spelet innan. Vegas styrs helt av slumpen. Det enda du kan bestämma över är hur du ska spela, hur mycket du ska spela för och när du vill sluta spela.

”Krögare kan säkert manipulera Vegasautomaterna för att tjäna mer pengar.”
Nej, den programvara som styr Vegas går inte att manipulera, varken av Svenska Spel eller av Vegas affärspartners. Samtliga Vegas spelautomater är uppkopplade mot ett centralt datasystem för att Svenska Spel ska kunna kontrollera allt som sker i automaterna. Även Lotteriinspektionen har full insyn i Vegas spelsystem. Skulle någon försöka manipulera en automat skickas en varning till centralsystemet som omedelbart stänger av den. Det innebär att personalen på en restaurang eller bingohall inte kan ställa om eller påverka Vegasspelens utfall.

”Svenska Spels strategi är nog att placera spelautomater i socialt utsatta områden som Botkyrka före Danderyd.”
Nej, någon sådan strategi finns inte. Svenska Spel vill ha en bred bas av spelplatser runt om i landet. Svenska Spels ambition är att Vegas ska finnas i utvalda och kontrollerade miljöer där människor är, trivs, umgås och där det finns en efterfrågan. Där det finns fler restauranger och möjliga serveringstillstånd finns det också fler spelautomater eftersom efterfrågan är större där. Däremot stämmer det att det finns fler Vegasautomater i Botkyrka än i Danderyd, precis som det finns fler Vegasautomater i Trollhättan än i Falun, eftersom det finns fler restauranger och en större efterfrågan där.

Texten är som sagt hämtat från Svenska Spel.

 

Gå till Start