Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Monopolet blir kvar – hävdar experten

”De bolag som skulle välja att betala för en licens skulle kräva en perfekt blockering av utländska bolag utan licens och det går inte leverera.”. Det hävdar Dan Persson, krönikör och bloggare för Idrottens Affärer, som ett av flera argument för att spelmonopolet blir kvar även de närmsta åren.

Dan Persson tar i sin text hos Idrottens Affärer upp fyra punkter som talar FÖR införandet av spellicenser.

  • ”En solid riksdagsmajoritet för att införa en spellicens.
  • Svenska Spel och ATG är på väg (3-7 år) mot en marknadssituation där de skadas av bristen på reglering.
  • Danmark har infört en spellicens, den är delvis en hybrid och har traditionell dansk protektionism (dansk rasism grundas på att Danmark är ett av de mer protektionistiska länderna inom EU) som viktig beståndsdel.
  • Peter Norman, finansmarknadsminister, har utlovat en proposition under mandatperioden.”

Trots detta menar alltså Dan, som bland annat arbetar som föreläsare och rådgivare inom sport, sponsring och event, att det inte är särskilt troligt att det blir någon ändring på dagens spelmarknad.

– De stora utländska spelbolagen ser större vinster till sina ägare med dagens modell. De har inga andra syften än att berika sina ägare (det finaste som finns, för det är då vi utvecklar samhället) vilket gör att de inte vill ha förändring, skriver han.

Han förtydligar i sin text:

– De bolag som skulle välja att betala för en licens skulle kräva en perfekt blockering av utländska bolag utan licens och det går inte leverera.

Och vid en eventuell röd-grön regering efter stundande Riksdagsval ser Dan inga tecken på ändringar.

Han skriver:

– Att man inom socialdemokratin vill ha en övergång till spellicens är i nuläget ointressant. Det är så att vinner de valet kommer Magdalena Andersson att nå samma slutsats som Anders Borg.

Dan menar att ur Svenska Spel och ATG:s synvinkel är pressen tuff utifrån, men att båda spelbolagen kan hinna med att modernisera sig.

– De har tid och de har verktyg för att positionera sig själva även för en framtid där ombudsspelet minskar dramatiskt och alla är ett klick bort på en skärm, skriver han.

Vad gäller utvecklingen för ATG är det inte bara spelet som är nyckeln till framgång – utan kanske framförallt sporten.

– Ur ATG:s perspektiv är problemet just nu inte konkurrens från utlandet utan de ideella travsällskapen som inte klarar att göra arenan till en plats värd ett besök, hävdar Dan i sitt inlägg.

Mer läsning från Dan Persson hittar ni i hans blogg och hela inlägget som det refereras till går att svara på och kommentera här.

Gå till Start