Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Så sätts oddsen på Vasaloppet

På söndag är det dags för Vasaloppet och enligt Svenska Spel oddssättare Stefan Edberg är det ett av årets mest populära livespel. Men hur sätts egentligen startoddsen? thegamblermagazine.se fick reda på hur oddssättningen på Vasaloppet går till.

På söndag avgörs det 89:e Vasaloppet, med totalt 15 800 anmälda åkare. Bland de startande finns bland andra fd. alpina skidåkaren Anja Pärson, äventyraren Ola Skinnarmo, paralympikern Anders Olsson (som åker i sitski), Vattenfalls VD Öysten Löseth, OS-roddarna Lassi Karonen och Olaf Tufte, kändiskockarna Melker Andersson och Paul Svensson, rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm och programledaren Rickard Olsson – för att nämna några.

Men det är inte särskilt troligt att någon av de här åkarna vinner, inte om vi ska tro spelbolagens bedömningar. Men hur har de egentligen gjort när de satt odds på Vasaloppet? thegamblermagazine.se tog kontakt med en av oddssättarna.

Uppdaterade startlistor – det viktigaste i oddssättningen
Det enskilt viktigaste när man ska sätta odds på lopp är att ha tillgång till uppdaterade startlistor, för inte går det att sätta odds på åkare om man inte vet vilka konkurrenterna är, det menar Svenska Spels oddssättare Stefan Edberg.

– Deltagarlistorna är alltid en viktig beståndsdel, och många gånger tyvärr den svåraste uppgiften att lösa, berättar Stefan. Sedan följer vi så klart långloppsciskusen under säsongen och vet vilka åkare som har visat form tidigare, fortsätter han.

För att vara uppdaterade på om det kommer in sent anmälda elitåkare berättar Stefan att han tillsammans med sina oddssättande kollegor i stort sett har daglig kontakt med Vasaloppsorganisationen.

Dagsformen en viktig pusselbit
Vid oddssättning på till exempel fotboll och ishockey brukar statistik och historik vara en tillförlitlig faktor för att sätta så korrekta odds som möjligt. Men hur viktigt är det egentligen vid längdskidor och för ett lopp som Vasaloppet?

– Vasaloppet är faktiskt ett sådant arrangemang där man med rätt bra exakthet kan dra nytta av historiken, svarar Stefan och fortsätter. Har just Vasaloppsterrängen och den extremt långa distansen passat en åkare en gång kommer den passa igen. Då är det bara aktuell form att ta hänsyn till.

Och formen, hur tar man reda på den?

– Det är bara för oss att ringa till åkarna och fråga. Enkelt.

Kommer ni att erbjuda livespel på Vasaloppet?

– Ja, i nuläget är det bara sjukdom o VAB emot. Vasaloppet är ett av årets mest populära livespel-event!

Efter timmar av åkning får vi se om kranskulla Isabella Jansson får ge segerkransen till någon av åkarna – eller om vi får en ny spurtstrid in till mållinjen. Vasaloppet engagerar och involverar, så väl i spåren som framför TV och dator.

Statistik och kuriosa om Vasaloppet hittar ni här på deras hemsida.

Gå till Start