Nyheter om spel och spelbranschen

Barndomstrauman ökar risken för spelproblem i vuxen ålder

Barndomstrauman (till exempel övergrepp eller våld och missbruk inom familjen) ökar risken för att en person ska drabbas av spelproblem i vuxen ålder. Det skriver Anders Nilsson, doktorand och legitimerad psykolog vid Centrum för psykiatriforskning, på spelforskning.se.

– Bland allt annat elände det för med sig är det välkänt att våld, försummelse och sexuella övergrepp i barndomen ökar risken för spelproblem senare i livet, berättar Anders Nilsson i en artikel på spelforskning.se.

Artikeln, som är årsfärsk, undersöker ett bredare perspektiv av barndomstrauman i relation till spelproblem i vuxen ålder.

Lästips:  Spelbranschens riksorganisation får ny styrelse

Fler trauman i barndomen ger större risk för spelproblem

Inom definitionen för barndomstrauman räknar man in bland annat övergrepp och våld riktat mot barnet, våld inom familjen, missbruk inom familjen, separation/skilsmässa och/eller att någon i familjen sitter i fängelse.

– Resultatet var att i princip alla typer av barndomstrauman (utom fysisk våld, konstigt nog) var associerade med ökad risk för spelproblem. Ju fler typer av barndomstrauman man rapporterade, desto större var risken.

Han fortsätter:

– Dessutom verkar det finnas stöd för att känsloreglering spelar en roll som en brygga i sambandet mellan traumat och spelproblemen. Med andra ord skapar trauman en sämre förmåga att hantera sina känslor, vilket kan leda till spelproblem senare i livet, skriver Anders Nilsson.

Under Spelforskning.se pågår just nu studierna Anhörigstudien och Spelfrihet tillsammans.


 *** Inbjudan: Kom på Spelfrukost i Stockholm 24 maj! 


*** Se allas löner och ta del av lönestatistik: Ratsitkatalogen 2018


 *** Förverkliga dina drömmar: Spara i aktier eller fonder hos Avanza 


*** Alltid fast pris, aldrig bindningstid. Behåll ditt nummer med Fello mobilabonnemang.


*** Följ med i spelbranschen genom att prenumerera på The Gambler Magazines nyhetsbrev.

Det här inlägget innehåller reklamlänkar från Avanza, Fello och Ratsit. Om du väljer att köpa något via dem går en liten summa till The Gambler Magazine. Länkarna är ett sätt att minska sajtens kostnader. Använd dem gärna.

Gå till Start