Nyheter om spel och spelbranschen

Barndomstrauman ökar risken för spelproblem i vuxen ålder

Barndomstrauman (till exempel övergrepp eller våld och missbruk inom familjen) ökar risken för att en person ska drabbas av spelproblem i vuxen ålder. Det skriver Anders Nilsson, doktorand och legitimerad psykolog vid Centrum för psykiatriforskning, på spelforskning.se.

– Bland allt annat elände det för med sig är det välkänt att våld, försummelse och sexuella övergrepp i barndomen ökar risken för spelproblem senare i livet, berättar Anders Nilsson i en artikel på spelforskning.se.

Artikeln, som är årsfärsk, undersöker ett bredare perspektiv av barndomstrauman i relation till spelproblem i vuxen ålder.

Lästips:  LeoVegas-bolaget Authentic Gaming tecknar avtal med Playtech och Betsson

Fler trauman i barndomen ger större risk för spelproblem

Inom definitionen för barndomstrauman räknar man in bland annat övergrepp och våld riktat mot barnet, våld inom familjen, missbruk inom familjen, separation/skilsmässa och/eller att någon i familjen sitter i fängelse.

– Resultatet var att i princip alla typer av barndomstrauman (utom fysisk våld, konstigt nog) var associerade med ökad risk för spelproblem. Ju fler typer av barndomstrauman man rapporterade, desto större var risken.

Han fortsätter:

– Dessutom verkar det finnas stöd för att känsloreglering spelar en roll som en brygga i sambandet mellan traumat och spelproblemen. Med andra ord skapar trauman en sämre förmåga att hantera sina känslor, vilket kan leda till spelproblem senare i livet, skriver Anders Nilsson.

Under Spelforskning.se pågår just nu studierna Anhörigstudien och Spelfrihet tillsammans.


 *** Följ med i spelbranschen genom att prenumerera på The Gambler Magazines nyhetsbrev

Gå till Start