Podcasten Speleffekten vänder och vrider på flera av spelbranschens hetaste ämnen. Journalisten Ulrika Fjällborg är programledare och Magnus Berglund från The Gambler Magazine är sidekick.

Programmet gästas av idel branschprofiler.

Lyssna på podcasten via länkarna nedan eller där du hittar dina andra poddar.

  • Speleffekten i iTunes: Länk (Apple)
  • Speleffekten i Libsyn: Länk (Dator/Android)

Avsnitt 1: Utredningen

I det första avsnittet möter du som lyssnare Lotteriinspektionens generaldirektör Håkan Hallstedt. Håkan leder den pågående spellicensutredningen.

Vad har utredningen för mål och syfte? Vilka utmaningar står utredaren inför? Kommer han gå i mål med sin uppgift och kommer alla vara ”lagom nöjda” med hans förslag?

Avsnitt 2: Marknaden

Det andra avsnittet fokuserar på marknaden. Hur ser spelmarknaden egentligen ut? Varför fungerar den inte idag – eller gör den det?

Gäster i avsnittet är Ylva Avesten, advokat och Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för Onlinespel.

Avsnitt 3: Pengar

Det tredje avsnittet koncentrerar sig på pengar. Hur ska de ekonomiska villkoren formuleras i en framtida lagstiftning? Är det möjligt att förena en hög kanaliseringsgrad med en tillfredställande skattenivå, och i så fall tillfredställande för vem?

Gäster i avsnittet är David Sundén, nationalekonom, Adam Svanell kulturchef på SvD samt en av författarna till boken ”Spela lagom! Hur drömmen om snabba pengar gjorde Sverige spelberoende” och Bengt Hansell, som för Sveriges Radio Ekots räkning bevakat spelbranschen under många år.

Avsnitt 4: Ansvar

Fjärde avsnittet tar tjuren vid hornen och tittar närmare på ansvarsfrågan. Hur ska lagstiftare och branschen göra för att skapa en sund spelmarknad som inte bidrar till ökad beroendeproblematik? Och varför blir människan egentligen beroende av spel?

Gäster i avsnittet är Jakob Jonsson, psykolog och doktorand, Kim Grahn, förbundsordförande Spelberoendes riksförbund och Zenita Strandänger, spelansvarsansvarig på Svenska Spel.

Avsnitt 5: Kunden

Det femte avsnitt handlar om kunderna. Vad tycker och hur resonerar spelarna? Och hur ska deras intressen tas tillvara på en omreglerad marknad?

Gäst i avsnittet är Jan ”Hatten” Helander som driver bloggen ”Gamblers vardag”.

Avsnitt 6: Samhället

Det sjätte avsnittet tittar på samhällsintresset. Ska spelbranschen även i fortsättningen bidra till svenskt föreningsliv, och i så fall hur?

Gäster i avsnittet är Per Leander, ordförande för FRII, Anders Årbrandt Managing Director för Novamedia Sverige och Mattias Hjelmberg politisk rådgivare på Riksidrottsförbundet.

Avsnitt 7: Halvtid med Hallstedt

Det sjunde avsnittet analyserar vad som var bra och dåligt med Almedalen och podden får ett tätt samtal med Håkan Hallstedt som leder spellicensutredningen.

Vad har han kommit fram till? Finns det beslut klara? Kommer han gå i mål med sin uppgift och kommer alla vara lagom nöjda med hans förslag?

Avsnitt 8: Två generalsekreterare möts

Det åttonde avsnittet gästas av SPER och BOS. Hur kommer det gå för Håkan Hallstedt? Vad är måttfull marknadsföring? Och hur ser samarbetet mellan de båda organisationerna ut?

Gäster i avsnittet är Maria Lindström, generalsekreterare för SPER, och Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för BOS.

Avsnitt 9: En omreglering av Vilda Western

Det nionde avsnittet får vi höra röster från flertalet av riksdagspartierna – och dessutom får vi höra vad de inte är villiga att ge upp i omregleringen.

Gäst i avsnittet är Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, som berättar om omregleringen av Apoteksmarknaden; hur genomfördes den och vad kan vi lära av den inför omregleringen av spelmarknaden?

Avsnitt 10: Vad har EU med spel att göra?

Det tionde avsnittet fokuserar på EU-rätten och hur omregleringen av spelmarknaden påverkas av vårt EU-medlemskap. Vi pratar om senaste nytt i spelbranschen, bland annat om återbetalningsprocent och vad den har för betydelse på problemspelande.

Gäster i avsnittet är Simon Holmesson, politisk sekreterare för nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, Gustaf Hoffstedt, ordförande för BOS, Branschföreningen för Onlinespel och Jakob Jonsson, psykolog och doktorand, på Sustainable Interactions.

Avsnitt 11: Hur ser spelplanen för spelmarknaden ut?

Speleffekten tittar in i spåkulan och pratar med branschens VD:ar – bland andra Hans Sahlin, Annika Nyberg, Hasse Skarplöth och Pontus Lindvall – om aktuella trender och läget på spelmarknaden.

Programledare är som vanligt Ulrika Fjällborg och sidekick denna gång är Bengt Hansell, mångårig journalist vid Ekoredaktionen med bland annat spelfrågor som expertområde.

Avsnitt 12: Vinnare eller förlorare?

Äntligen är spellicensutredningen färdig och presenterad. Hör branschföreträdarnas kommentarer – vad är bra, vad är mindre bra och fanns det någon överraskning?

Gäster i avsnittet är bland andra: Annika Nyberg (Miljonlotteriet), Anders Åbrandt (Postkodlotteriet), Pontus Lindwall (Betsson), Lennart Käll (Svenska Spel), Per Norman (Mr Green), Gustaf Hoffstedt (BOS), Maria Lindström (SPER) och Henrik Armus (Spelberoendes Riksförbund).

Avsnitt 13: Kommer Hallstedts förslag överleva?

En omreglerad spelmarknad har överlämnats till regeringen. Till och med 4:e augusti sitter nu alla aktörer och filar på remissvar, sedan kommer politiken att ta över skutan som ska gå i hamn genom ny lag 1 januari 2019.

Hur kommer det att gå? Vad är EU:s roll? Och hur överens är egentligen politikerna?

Debatt mellan Gunilla Carlsson (s) och Olof Lavesson (m). Och dessutom gör delar av #Speleffektens publik sin röst hörd i programmet och ställer frågor till politikerna.

Avsnitt 14 – Vad har ni skrivit i remissen?

I det fjortonde avsnittet av Speleffekten pratar vi om remissvaren som skrivits i sommar. Här får du höra hur bland andra Paf, Svenska Spel och Mr Green har svarat på sina remissen.

Jenny Jensen på Finansdepartementet berättar också hur deras process ser ut. Gäst i studion är även Jenny Nilzon, ny vd på SPER, som berättar om branschorganisationens roll.

Avsnitt 15 – Spelbranschen intog riksdagen

Det lackar mot lagrådsremiss. Före jul har regeringskansliet sagt att den ska beslutas. För att ge ledamöterna möjlighet att lyssna på branschen höll riksdagen en öppen utfrågning om omregleringen av spelmarknaden torsdagen den 7 december.

Politiker och marknadens aktörer gav sin syn på vad som är viktigt med den framtida omregleringen. Dessutom var Anders Håkansson, läkare och professor i spelmissbruk vid Lunds Universitet, på plats.

Avsnitt 16 – Konsumentskydd. Vad driver spelberoende och vilket ansvar har branschen?

Kan man utveckla riskfria roliga spel? Ska reklam på högriskspel förbjudas? Kan branschen göra mer?

Jenny Nilzon, vd för branschorganisationen SPER, Henrik Armus ordförande i Spelberoendes riksförbund, Jesper Kärrbrink, vd för operatörsbolaget Mr Green och Zenita Strandänger, hållbarhetschef på Svenska Spel gästar podden.

Dessutom har vi pratat med Anders Håkansson som är läkare på Beroendecentrum inom Region Skåne och har en professur i beroendemedicin vid Lunds Universitet med spelberoende som specialitet.

Avsnitt 17 – I väntans tider

I väntan på propositionen träffar vi Lotteriinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg för att höra hur myndigheten nu förbereder sig för omregleringen. Ordförande i Kulturutskottet, moderaten Olof Lavesson, ger sin syn på omregleringen och redogör för den politiska processen.

Dessutom reflekterar vi kring lagrådets yttrande och pratar om branschens utmaningar med SPER:s nya ordförande Anders Årbrandt.

Avsnitt 18 – Slår tekniken politiken?

Den e-sportande riksdagsledamoten Rickard Nordin (c) gästar och pratar om e-sport samt gränsen mellan gaming och gambling.

Även Novamedias produktchef Roger Levy finns i studion och pratar om framtidens teknik, hur produktutveckling går till och varför VR inte är något för alla.

Avsnitt 19: Var går pengarna?

Spelbranschen omsätter ca 55 miljarder årligen. Stor del betalas ut i vinster till spelarna, men var hamnar övriga pengar?

Podden möter bland andra Riksidrottsförbundet, som berättar om vad idrottens behov av intäkter från spel; Carina Lundberg Markow på Folksam, om varför de väljer att investera pensionsmedel i spelbranschen, samt aktieanalytikern Sharish Aziz råd till investerare i spelbranschen.

Lyssna på podcasten här:

  • Apple: Speleffekten i iTunes (länk)
  • Dator/Android: Libsyn (länk)