Hur spelar man på e-sport? En enkel introduktion

E-sport har snabbt blivit en populär sysselsättning för många, med tusentals matcher som spelas dagligen och mängder av bettingmöjligheter.

För att hjälpa dig att komma igång med e-sport betting, har vi skapat denna omfattande guide som täcker allt du behöver veta för att placera ditt första vad.

Introduktion till e-sport

E-sport, eller elektronisk sport, har utvecklats från enkla arkadspel på 1970-talet till dagens massiva internationella turneringar.

Spel som Dota 2, League of Legends och Counter-Strike har blivit kulturella fenomen med miljontals följare världen över. Denna explosion i popularitet har också lett till en ökning i e-sport betting, vilket ger fansen en möjlighet att engagera sig på en ny nivå.

Är e-sport betting som traditionell sport betting?

Betting på e-sport är väldigt likt traditionell sport betting. Du väljer en marknad, kontrollerar oddsen och placerar ditt vad.

Den stora fördelen med e-sport betting är att det är mer interaktivt med live streaming, statistik och sociala medier som skapar en engagerande upplevelse.

Precis som i traditionell sport betting kan du satsa på matchvinnare, turneringsvinnare och mycket mer.

Populära e-sport spel och turneringar

Det finns många olika genrer av spel och turneringar att satsa på. Här är några av de mest populära:

 • MOBA-spel: Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) spel som Dota 2 och League of Legends är extremt populära. Finalerna i turneringar som The International och League of Legends World Championship lockar miljontals tittare och många bettare. Dessa spel involverar strategiskt lagspel och är kända för sina intensiva och oförutsägbara matcher.
 • FPS-spel: För dem som gillar action finns det spel som Counter-Strike 2, Call of Duty och Halo. FPS-spel (First Person Shooters) erbjuder explosiv action och spännande bettingmöjligheter. Turneringar som Intel Extreme Masters visar hur dynamiskt och engagerande betting på FPS-spel kan vara.
 • Sportsimulatorer: Spel som FIFA och NBA 2K är enkla att förstå om du är van vid att satsa på traditionella sporter. Bettingsidor erbjuder många marknader för dessa spel, och turneringar som FIFA eWorld Cup och NBA 2K League ger fansen en chans att satsa på sina favoritspelare och lag.

Var kan man satsa på e-sport?

Det finns många bettingsidor som erbjuder kunder att betta på e-sport. Traditionella spelbolag som Bet365 och Betway har börjat erbjuda odds på e-sport, medan specialiserade sajter som Thunderpick och GG.Bet fokuserar helt på det.

Här är några tips för att välja rätt bettingsida:

 • Täckning av spel: Se till att sidan täcker de spel du är intresserad av.
 • Odds och marknader: Jämför oddsen och de olika bettingmarknader som erbjuds.
 • Licensiering och säkerhet: Välj licensierade och reglerade sajter för att säkerställa en trygg upplevelse.

Olika typer av e-sport betting

 • Pengabetting: Den enklaste formen där du satsar pengar på ett specifikt resultat. Detta kan inkludera matchvinnare, turneringsvinnare och specifika händelser inom matchen.
 • Fantasy betting: Här skapar du ett lag av spelare och tjänar poäng baserat på deras prestationer. Det fungerar likt traditionella fantasy sports och ger en annan dimension av strategi och engagemang.
 • Skin betting: Användning av virtuella föremål som valuta. Detta har blivit populärt men det är viktigt att vara medveten om riskerna då många skin betting sajter är oreglerade.
 • Social och utmaningsbetting: Betting inom en grupp eller mellan två personer. Dessa typer av vad är ofta mer informella och kan ge en personlig touch till bettingupplevelsen.

Hur man bettar på e-sport första gången

Om du tidigare har satsat på sport, kommer du att känna igen dig. Du väljer helt enkelt de odds du vill satsa på, bestämmer insatsen och placerar ditt vad.

Många bettingsidor erbjuder välkomstbonusar, så se till att dra nytta av dessa om du vill. Men kom ihåg att läsa villkoren noga.

 1. Registrera dig: Skapa ett konto på en bettingsida som erbjuder e-sport.
 2. Insättning: Gör en insättning med din föredragna betalningsmetod.
 3. Välj marknad: Bläddra genom oddsen och välj den marknad du vill satsa på.
 4. Placera spelet: Bestäm din insats och placera ditt vad.
 5. Följ matchen: Många spelsidor erbjuder live streaming så att du kan följa matchen och eventuellt justera dina bets i realtid.

Tips för e-sport betting

 1. Forskning och Analys: Använd resurser som Reddit för att hålla dig uppdaterad om lag och spelare. Läs analyser och delta i diskussioner för att få insikter.
 2. Live betting: Genom att följa matcher live kan du justera dina strategier baserat på spelets gång. Live betting kan vara mer dynamiskt och ge fler möjligheter att dra nytta av förändrade odds.
 3. Stora turneringar: Satsa på stora evenemang som DreamHack och The International för bättre odds och fler marknader. Dessa turneringar lockar de bästa lagen och spelarna, vilket ger en mer spännande bettingupplevelse.

Bettingmarknader och odds

 • Matchvinnare: Det vanligaste vadet där du satsar på vilket lag som vinner en specifik match.
 • Outright Bets: Långsiktiga vad där du satsar på vem som vinner en hel turnering.
 • Systembets: En kombination av flera vad där du måste få alla rätt för att vinna. Dessa kan ge högre vinster men är också svårare att vinna.
 • Specifika bets: Inom varje spel finns det ofta unika bettingmarknader som vilket lag som först får tio kills i CS2 eller vilket lag som först förstör en viss struktur i League of Legends.

Insättningar och uttag

Bettingsidor erbjuder många insättningsmetoder inklusive kreditkort, banköverföringar och e-plånböcker som PayPal, Skrill och Neteller.

Många sidor accepterar även kryptovalutor som Bitcoin, vilket kan vara ett snabbt och säkert sätt att sätta in pengar. Men kom ihåg att det också innebär risker.

Ansvarsfullt spelande

Det är viktigt att alltid spela ansvarsfullt. Här är några tips:

 • Sätt en budget: Bestäm hur mycket pengar du är villig att spendera och håll dig till det.
 • Spela för nöje: Se betting som en form av underhållning snarare än ett sätt att tjäna pengar.
 • Sök hjälp vid behov: Om du känner att ditt spelande blir ett problem, finns det resurser och stöd att få. Tveka inte att söka hjälp.

Framtiden för spel på e-sport

E-sport betting växer snabbt och framtiden ser ljus ut.

Med teknologiska framsteg som VR och AR kan vi förvänta oss ännu mer immersiva och engagerande bettingupplevelser. Större integration av kryptovalutor och blockchain-teknologi kan också göra transaktioner snabbare och säkrare.

Med denna guide är du redo att börja satsa på e-sport och njuta av spänningen det erbjuder.

Kom ihåg att alltid spela ansvarsfullt!

Rulla till toppen