Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Utredaren och delar av branschen tyckte till om Spelmarknadsutredningen

Onsdag 20 januari höll Sper ett digitalt seminarium om spelmarknadsutredningen. Delar av spelbranschen var representerade och tyckte till, kom med förslag och debatterade.

Efter en introduktion av Jenny Nilzon från Sper och Bengt Hansell, seminariets moderator, följde en intervju med spelmarknadsutredningens utredare Anna-Lena Sörenson.

Några av de förslag som diskuterades var reklamförbud, B2B-licenser och Spelinspektionens stärkta roll.

Anna-Lena Sörenson betonade bland annat att det inte kommer vara en (1) åtgärd som kommer minska mängden olicensierat spel, utan flera stycken.

Marknadsavgift på hästsport eller humanidrott bedöms inte vara aktuellt

Gällande marknadsavgift för att erbjuda spel på hästsporten och idrotten, vilket utredningen inte föreslår, motiverar Anna-Lena Sörenson:

– Vi har kommit fram till att det (marknadsavgift) skulle kosta mer än vad det smakar.

Hon nämner bland annat att det inte finns en möjlighet till upphovsrätt när det gäller tävlingar och att ”ingen kan äga ett resultat”. Utredningen har tittat på andra länders lösningar, men menar att val man gjort i Danmark och Frankrike inte lämpar sig på den svenska marknaden.

Anna-Lena Sörenson lyfter även att större delen av betting på idrott sker på utländsk sport, ”90 procent tror jag vi har fått som uppgift”.

Även kanaliseringen nämns som skäl för rekommendationen.

Konsumentskyddet i fokus

På frågan om varför utredningen föreslår att fortsätta med 5 000 kronor per vecka som förlustgräns på spelautomater (Vegas) även efter pandemin, svarar Anna-Lena Sörenson:

– 5 000 kronor i veckan, det är väldigt mycket pengar tycker vi. Staten har dessutom monopol på det här. Ska det vara en vits med att man har monopol, då tycker vi väl också att det ska vara ett väldigt starkt konsumentskydd.

Utredaren öppnar även för att gränsen kan komma att sänkas.

Förändringar för ideella aktörer

Gällande minskade tekniska krav och möjlighet till bonusar för ideella aktörer på spelmarknaden kommentarer Anna-Lena Sörenson:

– Det har visat sig efter omregleringen att lagstiftningen slår väl hårt mot de allmännyttiga; civilsamhället och deras lotterier. Och det var ju inte meningen.

– Spelinspektionen måste få större möjlighet att vara mer flexibel när det gäller kraven, menar Anna-Lena Sörenson.

En frågestund följde efter intervjun.

Därefter en panel med följande deltagare:

  • Patrik Hofbauer, Svenska Spel
  • Hasse Skarplöth, ATG
  • Peter Alling, Kindred Group
  • Jonas Lindholm, Kombispel och Nordic Lottery
  • Gustaf Hagman, LeoVegas

Digitalt seminarium om spelmarknadsutredningen

Seminariet finns att se i sin helhet här på YouTube.

Gå till Start