Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Damfotbollens elitklubbar utbildas för att stå upp mot matchfixning

Under våren kommer samtliga spelare och ledare i OBOS Damallsvenskan och Elitettan utbildas i ämnet matchfixning, meddelar Elitfotboll Dam (EFD). Utbildare är Johan Claesson från Svenska Fotbollförbundet.

Det är enligt EFD första gången som spelare och ledare i damfotbollens två högsta serier får grundläggande kunskap om matchfixning.

Matchfixning beskrivs, vid sidan av dopning, som ett av de största hoten mot idrotten. Ämnet är ständigt aktuellt med flera uppmärksammade fall de senaste åren, både i Sverige och internationellt.

Damfotbollen har hittills varit förskonad från misstankar om matchfixning, men med ett växande sportsligt intresse ökar också risken för manipulerade matcher.

Trenden: Mer och mer spel på damfotboll

Spel på OBOS Damallsvenskan har enligt EFD ökat mycket kraftigt de senaste åren. Enligt spelanalysföretaget Sportradar har antalet spelbolag i världen som erbjuder vadhållning på den högsta svenska serien ökat med 81 procent sedan 2015 och var förra året hela 272 stycken.

Svenska Spel är sedan många år huvudsponsor till Elitfotboll Dam. I samarbetet ingår en stor satsning på matchfixningsförebyggande arbete, och som ett led i det kommer samtliga spelare och ledare i Elitettan och OBOS Damallsvenskan under våren utbildas av Johan Claesson, Integrity Officer på Svenska Fotbollförbundet, för att få kunskap om riskerna med matchfixning.

– Vadhållning på damfotboll har ökat väldigt kraftigt de senaste 1-2 åren och med det finns en risk att problematiken med matchfixning följer. Det är viktigt att spelare och tränare i våra elitklubbar blir medvetna om problematiken och förstår att matchfixning även kan drabba damfotbollen, säger Johan Claesson.

Svenska Spel: “Ligger i samhällets intresse”

Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel, understryker vikten av att arbeta mot matchfixning:

– Vi på Svenska Spel arbetar väldigt hårt för att motverka matchfixning. Det är inte bara ett hot mot idrotten, kraftfulla åtgärder mot matchfixning ligger även i konsumenternas, spelbranschens och hela samhällets intresse. Därför är det för oss väldigt viktigt att idrottare och ledare på alla nivåer får kunskaper för att kunna stå upp mot matchfixarna och det är därför vi har den här typen av satsningar i våra samarbetsavtal med Sveriges idrottsorganisationer.

“Matchfixning är ett stort hot mot fotbollen”

Totalt är det 25 klubbar som får besök av Johan Claesson. Första träffen var i Linköping i slutet av januari.

– Matchfixning är ett stort hot mot fotbollen och vi vill inte att det ska få fäste inom damfotbollen. Elitfotboll Dam välkomnar därför det samarbete kring matchfixning som Svenska Spel initierat och vi kommer ge det stöd som krävs, säger Stefan Alvén, sportchef på Elitfotboll Dam.

Lina Hurtig är en av spelarna som då fick en större inblick i matchfixningsproblematiken.

– Det är viktigt att vi spelare får information om matchfixning, vad det innebär och vad vi kan göra för att stoppa det. Det hör inte hemma inom sporten, säger hon.

Utbildningsturnén pågår under hela våren.

Gå till Start