Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Folkspel delar ut 189 miljoner till föreningslivet – största utdelningen på många år

Totalt delar ideella Folkspel ut hela 189 miljoner kronor till drygt 8 000 föreningar som har sålt Bingolotter, Sverigelotten och andra Folkspelsprodukter under året. Bland annat får Rädda Barnen ta emot över 3,3 miljoner kronor.

– Vi hoppas och tror att överskottet vi delar ut ska ge klubbar och organisationer växtkraft och att det helt enkelt bidrar till ett bättre Sverige, säger Hans Sahlin, vd för Folkspel.

När Folkspel summerar överskottet från senaste verksamhetsårets försäljning landar det på hela 189 miljoner kronor.

Pengar som går direkt tillbaka till de föreningar som har varit med och sålt Folkspels produkter under året. Det är det största överskottet sedan 2009.

[irp]

Västra Götaland och Stockholm i topp

Ullareds Idrottsallians i Halland är den förening som har sålt bäst i landet och får därmed ta emot det största överskottet.

Hela 842 000 kronor landar på deras klubbkonto.

– Vi är mycket tacksamma för de inkomster lottförsäljningen ger. För Ullareds idrottsallians fyra klubbar innebär det ett stort bidrag till driften av anläggningen, berättar Tommy Larsson, kassör i Ullareds IK.

Han fortsätter:

– 2018 investerade vi till exempel i ny belysning på vår konstgräsplan och vi köpte nya gräsklippare till vår B-plan. Alla inkomster, utöver bidrag och det ideella arbetet, är av stor betydelse för oss precis som för alla föreningar.

Det län som tilldelas största summan är Västra Götaland, där överskottet till föreningar och organisationer uppgår till hela 36 830 000 kronor. Därefter följer Stockholms län där föreningarna får dela på 23 360 000.

Av riksorganisationerna går det största överskottet, 3 347 000 kronor till Rädda Barnen.

[irp]

Största utdelade överskottet på många år

Hur stor del av överskottet som varje förening får ta emot, beror på hur många lotter de har sålt.

– Det känns givetvis helt fantastiskt att ideella Folkspel under det senaste verksamhetsåret kan dela ut 189 miljoner till föreningslivet och de organisationer vi representerar, berättar Hans Sahlin.

Han fortsätter:

– Med Svenska Spel, som via Gräsroten bidrar med ytterligare 50 miljoner, innebär det att vi tillsammans skickar nästan en kvarts miljard vidare till vårt viktiga föreningsliv. Till en rörelse som verkar för såväl fysisk som psykisk hälsa, och som bidrar till inkludering och att motverka utanförskap för så många.

189 miljoner är en siffra Folkspel är extremt stolta över och som är det största överskottet man delat ut på många år.

– Vi är ödmjukt tacksamma över alla som gör det vardagliga jobbet och säljer våra produkter. Vi vill också rikta ett tack till alla som köper våra lotter och som därmed gynnar föreningslivet. Ni gör skillnad och det är något som allt fler har insett, avslutar Hans Sahlin.

Sedan starten 1991 har Folkspel genererat 16,6 miljarder till landets klubbar och föreningar.

Gå till Start