Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Paf sänker kundernas förlustgräns till 25 000 Euro per år

Det åländska spelbolaget Paf sänker den årliga förlustgränsen med 5000 euro (50 000 kr i Sverige). Paf blev förra året det första internationella spelbolaget i världen som infört en maxgräns för vad kunderna kan förlora under ett år.

Den så kallade förlustgränsen i kombination med satsningar på spelansvar, har bevisligen lett till att antalet storspelare minskat kraftigt hos Paf, meddelar spelbolaget.

När förlustgränsen infördes så sattes den på 30 000 euro (300 000 kr i Sverige), en maxgräns som Paf nu väljer att sänka till 25 000 euro årligen (250 000 kr i Sverige).

– Vi har lovat att inga kunder hos oss ska kunna förlora hus och hem, därav införde vi förlustgränsen på 30 000 euro. Nu väljer vi att förbättra det löftet inför nästa år och sänker maxgränsen till 25 000 euro, vilket i snitt motsvarar drygt 2000 euro i månaden, säger Pafs VD Christer Fahlstedt.

– Vi vill inte bara sitta och klappa oss själva på axeln när vi gjort något bra. Vi har följt utvecklingen, tagit till oss av det som forskningen säger och den feedback vi fått. En lägre årlig förlustgräns är bra för våra kunder och det mest rejäla vi kan göra, tillägger Christer Fahlstedt.

[irp]

Paf: Frivilliga spelgränser saknar effekt

Frivilliga spelgränser har länge varit en grundsten i spelbolagens verktyg för spelansvar. Forskningsresultat från Stockholms Universitet visar enligt Paf att frivilliga spelgränser saknar effekt.

– Det här är en förskräcklig slutsats. Det visar att ett av de vanligaste verktyget för spelansvar, att sätta sin egen gräns, är värdelöst och fungerar inte. Därför väljer vi att sänka vår fasta obligatoriska förlustgräns ytterligare eftersom den har en verklig effekt, säger Christer Fahlstedt.

Studien från Stockholms Universitet finns här: Effects of deposit limits Stockholm University (pdf)

[irp]

Tappar ungefär 2 miljoner euro på beslutet

När Paf väljer att sänka den fasta förlustgränsen ytterligare så innebär det även att Paf tappar cirka 2 procent av intäkterna, vilket motsvarar ungefär 2 miljoner euro.

– Vi har redan lovat att vi inte ska ha storspelare kvar i Pafs kundregister år 2020 och då är vi beredda att tacka nej till de fullständigt ohållbara pengarna som ett fåtal individer står för i spelbranschen, säger Christer Fahlstedt.

– Givetvis är det inte bra att tappa intäkter, men vi mår bra som spelbolag och jag är säker på att våra kunder uppskattar det vi gör, tillägger Christer Fahlstedt.

[irp]

Antalet storspelare minskar kraftigt

Paf valde tidigare i år att öppet redovisa siffrorna för hur mycket olika kundsegment vinner och förlorar på Pafs nätspel. De senaste siffrorna visar att antalet storspelare fortsätter att minska och nu är andelen storspelare (Paf:s benämning reds anm.) nere på endast 0,08% av kunddatabasen.

– Hela Pafs vinst går till samhällsnyttiga ändamål, då ska vi även kunna säga att de pengarna inte orsakat stora problem i samhället. Därför vill vi lyfta fram siffrorna samtidigt som vi gör något på riktigt för att stoppa storspelarna och vi vill även uppmana andra i spelbranschen att följa efter, säger Daniela Johansson, Pafs vice vd och direktör för ansvarsfullhet.

Den nya lägre förlustgränsen på 25 000 euro träder i kraft den 1 januari 2020 och görs gällande för alla Pafs online kunder.

Pafs spelstatistik 2017-sept 2019.
Källa: Pressunderlag från Paf
Gå till Start