Nyheter om spel och spelbranschen sedan 2012

Snabblån vanligt bland personer med spelproblem

Personer med spelproblem har ofta ekonomiska problem och skulder, vilket påverkar hälsan negativt. Även snabblån är vanligt bland personer med spelproblem. Det beskriver Folkhälsomyndigheten under temasidan Spelprevention.

Ekonomisk utsatthet undersöks i nationella folkhälsoenkäten genom så kallad ”upplevd ekonomisk kris” och ”saknad kontantmarginal. Det senare innebär att en person inte kan betala en oväntad utgift på 11 000 kronor utan att låna pengar.

En upplevd ekonomisk kris beskriv som att någon ”har svårt att betala räkningar och löpande utgifter eller behöva låna till mat eller hyra”.

Bland personer i ekonomisk kris är andelen med så kallat riskabelt spelande mer än dubbelt så stor jämfört med andra, enligt Folkhälsomyndigheten.

[irp]

”Andelen överskuldsatta är högre bland personer som spelar på högriskspel”

Ju allvarligare spelproblem man har, desto mer sannolikt är det att ta snabblån, enligt Swelogs 2015.

Det är även vanligare att ta snabblån om man spelar på spel med hög riskpotential, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi vet att huvuddelen av insatserna på dessa spelformer kommer från personer med ett problemspelande (Swelogs 2015, 2018). Andelen överskuldsatta är också högre bland personer som spelar på högriskspel, jämfört med personer som spelar på spel med lägre risk, beskriver myndigheten.

Av dem som inte hade spelproblem år 2015 var det en (1) procent som tagit snabblån. Det kan jämföras med 35 procent bland dem med spelproblem (8+ enligt mätinstrumentet PGSI).

Tagit sms-lån eller snabblån uppdelat på nivåer av spelproblem (Swelogs 2015)

 

Samband mellan spelproblem, skulder och snabblån
Andel personer som tagit sms-lån eller snabblån, uppdelat på nivåer av spelproblem. Källa: Swelogs 2015.
Gå till Start